Viața de zi cu zi în întreaga lume se schimbă dramatic, pe măsură ce țările și guvernele locale folosesc diferite metode pentru a combate răspândirea coronavirusului – permițând societății să funcționeze într-o anumită formă.
Multe națiuni testează noi tehnici pentru a facilita restricțiile, fără a provoca o a doua undă de infecție, în timp ce altele încearcă strategii radicale pentru a opri o escaladare a numărului de cazuri. Acestea sunt unele dintre cele mai neobișnuite tactici de a ține virusul departe, potrivit CNN.
Săli de clasa 2.0
În multe țări, școlile vor trebui să se redeschidă mai întâi, permițându-le părinților să se întoarcă la muncă și copiii să își reia educația în condiții de egalitate. Danemarca arată cum se poate face acest lucru, începând cu elevii cu vârste mai mici de 12 ani. Locurile din sălile de curs au fost delimitate cu benzi, astfel încât băncile să poată fi așezate la o distanță de doi metri una de cealaltă. De asemenea, orele de curs au fost scurtate. Copiii ajung la școală eșalonat, nu toți la aceeași oră, la fel intră și în pauză. La sosire se spală pe mâini și fac același lucru la fiecare două ore, rămânând afară cât mai mult posibil. Suprafețele, inclusiv chiuvetele, scaunele de toaletă și mânerele ușilor sunt dezinfectate de două ori pe zi.
Republica Cehă a început, de asemenea, o revenire treptată la cursuri, începând cu studenții din ultimul an de facultate. E probabil ca aceștia să fie urmați de copiii din școlile primare și de liceeni.
Carduri de imunitate
Chile va începe să emită carduri de imunitate digitală săptămâna aceasta persoanelor care au fost declarate vindecate după ce au avut COVID-19, potrivit unui anunț al oficialilor din sănătate. Așa-numitele “carduri Covid” vor fi emise persoanelor care au fost testate pozitiv și care au dat semne de recuperare, în urma unei carantine de 14 zile.
Secretarul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat la începutul acestei luni că se gândește la ideea implementării unui „certificat de imunitate” sau a unui pașaport, pentru a permite celor care au anticorpi să „revină cât mai mult posibil la viața normală”.
Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că ideea americanilor care dețin certificate de imunitate pentru a demonstra că s-au testat pozitiv pentru anticorpii coronavirusului ar putea „avea un merit în anumite circumstanțe. “
Blocări numai pentru week-end
Turcia a aplicat blocajele pentru week-end-uri – așa-numite stări de asediu de 48 de ore, care afectează trei sferturi din populație din 31 de provincii.
În cursul săptămânii, sunt obligate să stea acasă doar persoanele cu vârsta sub 20 de ani sau peste 65 de ani. Teoretic, toți ceilalți cetățeni au voie să iasă, deși multe întreprinderi mici sunt închise, restaurantele sunt deschise doar pentru livrare, locurile publice precum parcurile sunt închise, iar băncile au un program limitat de funcționare.
În Libia, cetățenii sunt „autorizați” să se deplaseze între orele 7:00 și 12:00, iar magazinele sunt deschise doar în acest interval orar.
Restricții specifice vârstei
Turcia nu este singura țară care a decis să restricționeze mișcarea populației în funcție de vârstă. În Suedia, persoanele care depășesc vârsta de 70 de ani au fost rugate să rămână acasă. La începutul acestei luni, cercetătorii de la Warwick University din Marea Britanie au propus ca adulții tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani, care nu locuiesc cu părinții, să fie primii care să nu mai aibă restricții de circulație.
Blocări bazate pe gen
Președintele peruan, Martin Vizcarra, a anunțat pe 2 aprilie că adoptă o măsură bazată pe gen, datorită simplității acestei metode de a se vedea cine trebuie și cine nu să se afle pe străzi. Luni, miercuri și vineri doar bărbații pot fi afară; marți, joi și sâmbătă li se permite doar femeilor să iasă din casă.
O măsură similară a fost adoptată și în Panama, din 1 aprilie, autoritățile argumentând că astfel oamenii sunt încurajați să rămână acasă, deoarece persoanele dragi nu au voie să iasă afară. Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala sa, Bogota, permit, de asemenea, bărbaților și femeilor să părăsească locuința în zile alternative.
Norocul remizei
În unele zone din Columbia au fost implementate, de asemenea, măsuri suplimentare. În orașe li se permite cetățenilor să-și părăsească locuințele în anumite momente, în funcție de numerele cărții de identitate. Acest lucru nu afectează lucrătorii esențiali.
Sub ochii lor
Mai multe țări au folosit drone pentru a-și monitoriza cetățenii. Autoritatea Națională a Aviației Civile din Italia (ENAC) a autorizat utilizarea dronelor pentru a monitoriza circulația cetățenilor încă din luna martie.
Compania comercială de drone Draganfly, în parteneriat cu Departamentul de Apărare din Australia și Universitatea din Australia de Sud, a pus bazele unui parteneriat pentru a desfășura „drone pandemice” pentru a „monitoriza temperatura, inima și ritmurile respiratorii, precum și pentru a detecta oamenii care strănută și tusesc în mulțime”.
China și Kuweit au folosit „drone vorbitoare” pentru a comanda oamenilor să se întoarcă acasă.