Modul neașteptat în care SARS-CoV2 îi atacă pe pacienții aflați în stare gravă

Peste un sfert din pacienții COVID-19, care se află în stare gravă și au nevoie de ventilație, suferă de insuficiență renală. Specialiștii britanici avertizează că infecția SARS-CoV2 este, de fapt, cea care poate provoca leziuni renale acute (AKI), o stare gravă bruscă ce poate fi fatală dacă nu este tratată imediat.

Peste 2.000 de pacienți internați în terapie intensivă cu COVID-19 în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord au suferit insuficiență renală, relatează BBC, citat de Daily Mail.

Deși COVID-19 este o boală respiratorie, complicațiile sale mortale pot afecta diverse organe vitale.

Dr. Graham Lipkin, specialist consultant în boli de rinichi și președinte al Asociației Renale, a declarat pentru BBC: „Virusul poate fi văzut în structurile foarte fine ale rinichilor. Și afectează, de asemenea, gradul de coagulare a sângelui. Sângele devine „gros” și, din cauza faptului că rinichii sunt plini de vase mici de sânge, rinichii încep să cedeze.

AKI apare când starea rinichilor se deteriorează brusc pentru că nu există suficient sânge care să curgă prin organe. Persoanele  cu cel mai mare risc de insuficiență renală sunt adesea aceiași pacienți cu risc mai mare de a muri din cauza COVID-19, inclusiv pacienții cu vârsta peste 65 de ani și cu afecțiuni de sănătate preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă, boli hepatice sau diabet. Însă oamenii de știință cred că virusul atacă direct rinichii prin blocarea lor.

SARS-CoV-2 intră în celulele persoanelor infectate prin blocarea receptorului ACE2, care acoperă suprafețele celulare. ACE2 este cunoscut a fi prezent în plămâni, care sunt afectați în special de virus. O echipă internațională condusă de cercetătorul Universității Columbia, dr. Josef Penninger, a analizat modul în care virusul poate infecta vasele de sânge și rinichii folosind organoide – mini organe mici, proiectate, care reproduc organele reale. Virusul poate infecta și se poate multiplica în mod direct în aceste țesuturi, potrivit studiului, publicat în revista Cell. Descoperirile sunt importante, având în vedere că în multe cazuri grave de COVID-19 au fost raportate insuficiențe ale mai multor organe.

Cercetătorii din Wuhan au descoperit un număr îngrijorător de mare de decese în care pacienții aveau insuficiență renală. O echipă a efectuat autopsii persoanelor care au murit de COVID-19 și a descoperit că 9 din 26 aveau leziuni renale acute și 7 aveau particule de coronavirus în rinichi. „Crește suspiciunea foarte clară că cel puțin o parte din leziunile renale acute pe care le vedem rezultă dintr-o implicare virală directă a rinichilor”, a declarat Paul Palevsky, un nefrolog al Școlii de Medicină a Universității din Pittsburgh și președintele Fundației Naționale a Rinichilor.  El a adăugat că acest lucru este distinct de ceea ce a fost observat în focarul de SARS la începutul anilor 2000. Dar există îngrijorarea că pacienții prezintă semne de insuficiență renală la începutul bolii, a spus Alan Kliger, profesor clinic de medicină la Universitatea Yale, care a observat o creștere la pacienții Covid-19 care suferă de insuficiență renală în New York. „A fost clar că rinichii sunt ținta”, a spus el.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes