În cazul unei suspiciuni de boală oncologică, pentru a fi siguri de diagnostic, medicii recomandă efectuarea puncției-biopsie. Multe femei se tem de această investigație, pentru că în jurul ei s-au creat numeroase mituri. Specialiștii susțin însă că nimic din ceea ce se vehiculează în spațiul public în legătură cu această analiză nu este adevărat.
De exemplu, se spune că în urma puncțiilor-biopsii celulele cancerigene se pot răspândi, mai departe, în organism. Specialiștii explică faptul că este doar un mit, fără o reprezentare în realitate. Puncția-biopsie este o analiză sigură și fără efecte adverse semnificative.
„Se face cu anestezie locală, acul este foarte fin. Se ia o părticică mică de probă. Sunt fragmete fine care se dau la analiză. Totul se face sub control antiseptic. Riscul de infecție nu există. Singura complicație care poate apărea sunt hematoamele, adică mici vânătăi” susține dr. Oana Lidia Dumitrescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, competență în senologie, competență CT și RMN.
Între riscuri și beneficii, medicii susțin faptul că acuratețea analizei este mare, iar pacientele ar trebui să accepte cu încredere efectuarea ei.
„Complicațiile sunt minime prin comparație cu informațiile pe care le putem obține în urma analizei probelor recoltate. Eu recomand atunci când există suspiciuni înalte să facem această puncție-biopsie” mai spune dr. Oana Lidia Dumitrescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, competență în senologie, competență CT și RMN