În țară au fost raportate mai multe cazuri ale unor bolnavi COVID-19 care au stat internați în spital chiar și câte două luni. Deși tratați și fără simptome în urma tratamentului, recuperați din punct de vedere fizic, aceștia erau în continuare pozitivi la testul pentru depistarea noului coronavirus.
Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese, spun specialiștii, iar spitalele sunt tot mai aglomerate, pentru că pacienții care se negativează greu nu vor să plece acasă, deși legal au această variantă.
Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a spus, la Medika TV, că aceasta este o problemă cu adevărat serioasă la Iași, unde secțiile suport pentru COVID-19 au devenit foarte aglomerate, în contextul în care Iașiul se numără printre județele care înregistrează, zilnic, printre cele mai multe noi cazuri de infectare. Și mai gravă este situația în privința locurilor de terapie intensivă.
“Sunt pacienți care se negativează greu. Au teste repetate din nou și din nou și sunt tot pozitive. Mulți dintre ei, deși au posibilitatea legală, nu vor să meargă acasă pentru că se simt mai în siguranță în spital. Se creează un concurs de împrejurări , în care flexibilitatea de a crea un necesar de locuri pentru confirmați reprezintă o problemă. În ceea ce privește terapia intensivă, la Spitalul de Boli Infecțioase nu mai este nici un loc. Ne ajută colegii de la Spitalul de Neurochirurgie, unde mai sunt 5 locuri disponibile într-un compartiment cu 14 locuri creat pentru tratarea infecției cu SARS-CoV2. ”, a declarat dr. Carmen Dorobăț la Medika TV.
Specialistul în boli infecțioase crede că schimbările de structură ale virusului ar putea fi responsabile pentru această situație, chiar dacă lumea științifică mondială încă se află în căutarea unor răspunsuri.
„O corelație între structura genomului şi evoluția ulterioară a bolii nu a putut fi stabilită. E posibil să existe, dar nu putem ști cu certitudine, şi eu cred că va mai dura până vom avea aceste informații“, a mai spus Carmen Dorobăţ la Medika TV.