Sezonul rece s-a instalat oficial, iar pe măsură ce nopțile devin mai lungi și temperaturile scad, tentația de a renunța la exercițiile în aer liber crește. Recomandarea experților este de a nu renunța la mișcare, mai ales că există modalități prin care ne putem menține forma fizică deși afară vremea nu e tocmai prietenoasă.
De ce este mai dificil să faci exerciții fizice când e frig afară?
Exercițiile fizice ar putea fi mai lente, conform unei declarații din 2014 a Asociației Britanice de Științe Sportive și ale Exercițiului: „Performanța în frig poate fi afectată de răcirea nervilor, mușchilor și a temperaturii interne a corpului”. Aceeași declarație sugerează că o scădere a temperaturii corpului cu 0,5-1,5°C reduce capacitatea corpului de a furniza oxigen către mușchii activi cu 10-40%.
Pe de altă parte, corpul tău este un „cuptor” natural. „Corpul uman este eficient în proporție de aproximativ 25%”, spune Dr. Michael Kennedy, profesor asociat la Facultatea de Kinetoterapie, Sport și Recreere a Universității Alberta din Canada. „Restul de 75% din energie se transformă în căldură, citat de The Guardian. Vestea bună este că astfel te încălzești, dar vestea proastă este că un răspuns intens de transpirație înseamnă că pielea ta devine umedă.” Lichidul este mult mai dens decât aerul, ceea ce înseamnă că pielea și îmbrăcămintea saturate pot duce la hipotermie.
Cum ar trebui să ne îmbrăcăm?
Ideea de bază este că mai multe straturi subțiri îți permit să adaugi sau să elimini haine în funcție de cât de cald sau rece îți este. „Poartă haine mai largi pentru a crea buzunare de aer între straturi; trebuie însă să fie respirabile și rezistente la vânt,” spune Kennedy.
Acest lucru este esențial mai ales pentru cei care vor să meargă pe bicicletă, din cauza vântului. De exemplu, dacă sunt 4°C și mergi cu 16 km/h, se simte ca -1°C. La 64 km/h, temperatura resimțită scade la -12°C. De asemenea, poartă un strat de bază din poliester sau lână merinos, care absoarbe (evacuează) transpirația de pe corp.
Alte sfaturi includ: purtarea de ochelari sport transparenți pentru a reduce disconfortul, precum lăcrimarea ochilor. „Dacă este foarte frig, aplică vaselină pe buze și în jurul nărilor, deoarece reduce expunerea la frig,” recomandă Kennedy.
Mănușile sunt esențiale, iar profesorul Mike Tipton, de la Universitatea Portsmouth, recomandă mănușile tip mitene, deoarece pierd mai puțină căldură. O cagulă sau un fular de gât este o investiție de iarnă utilă. „Respirarea aerului rece poate declanșa receptorii termici (nervii care simt temperatura) în sistemul respirator superior, ceea ce poate duce la bronhoconstricție indusă de frig,” explică dr. Kennedy. „Așadar, acoperă-ți gura și nasul. Plus, cercetările au arătat că menținerea temperaturii în zona nărilor ajută la menținerea capacității de a lupta împotriva virusurilor inhalate.” mai recomandă specialistul.
M-am încălzit, ce urmează?
Îmbrăcatul în straturi și încălzirea corectă ar trebui să depășească majoritatea obstacolelor. Dar cum rămâne cu cele mecanice? „Căzăturile sunt mai frecvente iarna, dar nu doar din cauza condițiilor alunecoas. Dacă mușchii și nervii se răcesc, funcția neuromusculară este afectată, ceea ce duce la incapacitate treptată. Membrele sunt deosebit de afectate din cauza raportului mare suprafață-masă.” arată oamenii de știință.
Și nu uita să bei apă. Hidratarea este adesea neglijată în lunile de iarnă, deoarece transpirăm mai puțin, mai ales dacă ne îmbrăcăm corespunzător. „Este o greșeală,” spune dr. Kennedy. „Trebuie să bei apă în timpul exercițiilor pentru a menține hidratarea și sănătatea plămânilor. Pierzi multă apă din cauza respirației grele în aerul rece, și aceasta trebuie înlocuită în plus față de pierderile normale de apă.”