Suntem în plin sezon estival, iar kilogramele în plus sunt un stres în pregătirea siluetei pentru plajă. Dorința de a arăta bine în costum de baie le împinge pe multe femei la diete fulger care promit scăderea bruscă în greutate, într-un timp scurt, doar că, dincolo de acest miraj, sunt capcane pe care cele care urmează astfel de diete le descoperă, la final.
Caruselul kilogramelor nu poate fi oprit peste noapte, este nevoie de o schimbare profundă care nu se referă doar la regimul alimentar, ci la stilul de viață. Pentru că ”fără schimbări comportamentale și emoționale, rezultatele țin atât cât ține și dieta, după care kilogramele revin la loc. 95 % dintre cei care au slăbit, în urma unei diete, au revenit la greutatea anterioară într-un interval de la unu la cinci ani!” avertizează specialistul Medika TV în nutriție, dr. Laura Ene, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice. La o ediție recentă a emisiunii Secretele Nutriției, dr. Laura Ene a explicat că prima greșeală este că tratăm, în mod nepotrivit, alimentația: ”Nu avem timp să mâncăm. Mâncăm pe fugă sau urmărind ceva pe ecranul telefonului mobil sau inversăm noaptea cu ziua și ne trezim că mâncăm în toiul nopții…Haosul nostru din viața de zi cu zi ne aruncă într-un cerc vixios în care kilogramele vin și pleacă, dar mai mult vin decât reușesc să plece cu adevărat.”
Adrian Istrate, unul dintre românii care au luptat cu calvarul kilogramelor în plus și a reușit să ajungă de la 133 la 90 de kilograme, a descris, în aceeași emisiune de la Medika Tv, cum a ajuns la excesul ponderal și cum a parcurs drumul către o greutate optimă. Kilogramele în plus au fost acumulate, în cazul său, în decursul a circa șase ani, într-o perioadă stresantă, când a început un business căruia îi aloca aproape toate resursele.”În 2007, cântarul a arătat 133 de kilograme, am stat în acea zonă, care nu era prea confortabilă, o vreme…Sunt activități pe care nu le mai poți face. Realizezi că era simplu să mergi 5-10 kilometri și, de fapt, tu începi să-ți pierzi suflul după doi kilometri…Mi s-au întâmplat și lucruri jenante, dincolo de comentarii de genul ”Ce faci? Te dai de-a dura?” Adrian Istrate spune că, după circa doi ani, a încercat să slăbească cu pastile pe care le-a luat timp de circa o săptămână, timp în care a devenit irascibil, conflictual, starea rea a organismului culminând cu sângerări nazale. Nu a fost singura experiență neplăcută. La sală, greutatea i-a limitat accesul la mișcare intensivă care îi puneau în pericol articulațiile. A recurs la folii aplicate pe zona abdominală și alte trucuri care, pentru organism însemnau un efort foarte mare, ceea ce a condus la renunțare. După multe încercări de a slăbi, a devenit un alergător de cursă lungă în circuitul dietelor. După o vreme, Adrian Istrate a înțeles că nu există slăbit rapid. Declicul s-a produs când greutatea nu-i mai permitea să se odihnească corespunzător, din cauza dispneei în somn. A fost o perioadă când, în viața sa lucrurile s-au mai schimbat, venind o perioadă mai liniștită. Ca să scape de excesul ponderal, a decis ăs recurgă la o intervenție chirurgicală, după ce, prin diete, slăbise numai șapte kilograme. ”Am avut șansa să întâlnesc niște medici care mi-au explicat că, ulterior, calitatea vieții va fi considerabil depreciată. Lucrurile au fost astfel explicate încât mi-am împachetat lucrurile și am plecat din spitalul în care trebuia să mă operez.” Probleme de sănătate au mai fost generate și de diferitele diete, preluate de la prieteni sau de pe internet, sau din cauza suplimentelor alimentare care nu au avut niciun efect asupra greutății.
Pierderea în greutate a venit abia după ce a schimbat stilul de viață, urmând un program de slăbit la indicațiile nutriționistului. Ca urmare a schimbărilor, la întreruperea dietei, a stagnat, fără să acumuleze noi kilograme, explică Adrian Istrate. Disciplina meselor și disciplina mișcării fizice au adus reușita, dar lucrurile nu au fost, nici atunci, simple, pentru că articulațiile au cedat, ca efect al vieții de dinainte de a slăbi. ”Toate persoanele care au peste 90 de kilograme au restricții de a face mișcare intensă care pune presiune pe articulații!” a explicat, la Medika TV, dr. Laura Ene, care a subliniat că pentru unele sporturi, cum este alergatul, e nevoie de o dietă adecvată.