Stare de alertă pentru 30 de zile. Masca obligatorie, zborurile suspendate, terasele închise. Circulăm fără declarație în localitate. Ministrul Tătaru: ”Evaluăm relaxarea la 14 zile”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi noapte, că, trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă nu înseamnă că nu mai suntem în plină pandemie de coronavirus: ” Rămânem într-o pandemie, rămânem cu spitalele de Fază 1, Fază 2 şi Suport Covid pregătite. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da şi măsura continuării cu alte relaxări sau intervenţia de a lua alte măsuri în cazul în care apar cazuri noi de infectare, cazuri noi la ATI sau decese”.

Totodată, ministrul Sănătății, care a precizat că ”România e pe un trend ușor descendent”, a anunțat că în starea de alertă, din 15 mai, spitalele își vor menține modul de organizare așa cum au fost în timpul stării de urgență, urmând să fie menținute inclusiv unitățile medicale de suport pentru tratarea bolnavilor COVID-19.

Tot joi seară, ministrul Sănătății a declarat că un ordin privind deschiderea cabinetelor stomatologice, cu regulile după care vor funcționa acestea, va fi publicat, în Monitorul Oficial, urmând a exista inclusiv  cabinete stomatologice care vor trata pacienţi cu COVID -19.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se va menține pe durata a 30 de zile. Începând de vineri, 15 mai, secretarul de stat Raed Arafat a precizat, la rându-i, că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise.

De asemenea, se prelungeşte suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile.

Ieşirea din afara localităţilor se va face doar din ”motive întemeiate” și cu completarea acestei declarații:

Vom putea circula în localitatea de domiciliu fără a fi obligați să avem declarații pe propria răspundere. Raed Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane.

Restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi rămân închise. Se deschid centrele comerciale mici şi magazinele cu ieşire directă în stradă.

Organizarea manifestaţiilor cu public este interzisă.

Instituții și operatorii economici trebuie să găsească soluții pentru a asigura o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate.

De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3 C.

În plus, operatorii şi instituţiile trebuie să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghişeelor.

Pe durata stării de alertă, toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională vor fi izolate la domiciliu timp de 14 zile. Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista cu zonele afectate de Covid şi a eliminat ”zonele roşii” pentru care pe durata stării de urgenţă s-a impus carantina intituţionalizată.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes