(VIDEO) Ministrul Tătaru, exclusiv la Medika TV: ”Despre sporurile pentru medici vorbim după starea de urgență”

Cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19 sunt categoria cea mai dezavantajată la calculul sporurilor salariale, subiect despre care medikatv.ro TV a scris AICI, arătând că provoacă deja tensiuni în rândul personalului medical. Deși legea prevede dreptul la acordarea unor sporuri care încep de la 15 %, dar pot ajunge la 85 %, din cauza unor prevederi ale legii există o plafonare care lovește exact în medicii și asistentele din unitățile cele mai solicitate în această criză, așa cum sunt cei de la spitalele de boli infecțioase, inclusiv de la Institutul ”Matei Balș”, unitatea de elită a României în tratarea afecțiunilor infecțioase.

Acordarea inechitabilă a sporurilor, dar și limitarea lor, au trei mari cauze:

  • Lipsa unui ordin al ministrului Sănătății care să recunoască epidemia de coronavirus;
  • Existența unui plafon de 30 % al sporurilor, impus ordonatorului principal de credite (care poate fi Ministerul Sănătății, Primăria municipiului București, consilii județene, alte primării);
  • Nerecunoașterea COVID-19, tot printr-un act cu putere de lege, ca fiind o boală infecțioasă cu grad crescut de periculozitate.

Într-o intervenție telefonică, seara trecută, la Medika Special, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a comentat subiectul, la cererea moderatorului de a explica de ce amână emiterea unui ordin care să facă referire la epidemia de COVID-19: ”Suntem într-o pandemie confirmată printr-o declarație a Organizației Mondiale a Sănătății și într-o stare de urgență…Acel stimulent de 500 de euro tocmai pe această stare de urgență s-a dat. Rămâne, și am evaluat situația, ca după ridicarea stării de urgență, una dintre măsurile administrative să fie declararea unei stări de risc de epidemie major. În această stare, putem evalua și putem modifica și acele sporuri, și acel ordin prevăzut pe Legea 153. ..Se va putea discuta și la nivelul organizațiilor profesionale și sindicatelor modificarea acelor sporuri.”

Subiectul a fost dezbătut și cu liderul SANITAS București, Viorel Hușanu, care a vorbit despre un mod discriminatoriu de acordare a sporurilor: ”În momentul de față e o discriminare , iar cei care lucrează direct cu bolnavii COVID-19 ne semnalează acest lucru…În momentul de față, un medic de la Institutul ”Matei Balș” ia 15%, iar un medic de ATI din provincie 85 %. Este o diferență de câteva mii sau zeci de mii de lei în cazul medicilor. Ei au așteptat și în martie, și în aprilie, vor aștepta și în mai, dar nu se întâmplă nimic. Nici măcar acest stimulant nu a ajuns.” a atenționat liderul sindical.

Urmăriți, în materialul VIDEO de mai jos, întreaga dezbatere și mesajul ministrului Sănătății pe tema sporurilor pentru condiții periculoase!

Categorii: Eveniment, Exclusiv
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea