Ministrul Sănătății vrea restricții noi. Streinu-Cercel: “purtați masca în mod corect!”

Evoluția dramatică a epidemiei din țara noastră înregistrată în ultimele zile determină autoritățile să ia în calcul introducerea unor restricții noi, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că va înainta Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă o listă cu noi restricții se impun, din punctul său de vedere.

Am recomandat reevaluarea transportului în comun, mai ales în orele de vârf, cu suplimentarea numărului de mijloace de transport, verificarea respectării acestor reguli în mijloacele de transport, reanalizarea flex-time-ului, prin timpul diferenţiat de muncă, precum şi telemunca, reevaluarea activităţii teraselor, reevaluarea parcurilor pe timpul nopţii, reevaluarea spaţiilor de joacă şi servirea mesei în mall-uri, doar prepararea produselor de hrană în cantine şi servirea doar în regim de take-away. Am recomandat şi reanalizarea închiderii târgurilor şi oboarelor ca şi zone în care se face transmiterea virusului”, a declarat Nelu Tătaru la Sibiu.

Ministrul Sănătății exclude pentru moment un nou lockdown și a reiterat ideea, avansată, de altfel, și de președintele Klaus Iohannis, că momentan nu este luată în calcul revenirea la starea de urgență.

Suntem într-un moment în care putem gestiona situaţia, dar nu singuri ca parte medicală, e nevoie şi de partea populaţiei civile. Sunt nişte reguli care trebuie respectate. Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000. Dacă sunt asimptomatici, izolaţi, carantinaţi sau dacă acel prag de 10.000 va colmata  sistemul medical. Suntem pe o creştere a numărului de cazuri, vom avea o creştere şi sper să nu fie una mare, dar nişte măsuri luate astăzi îşi vor face efectul în 14 – 28 de zile. Ca să putem continua acest efort, să mergem spre o scădere, trebuie să gândim într-o perspectivă. Nu oprim un proces într-o zi, ci într-o perioadă. Şi nu oprim doar noi în sistem medical, tratând pe cei pe care îi avem deja îmbolnăviţi. Este şi un sistem care trebuie să acţioneze în pre-spital. Această pandemie se tranşează în pre-spital, nu în spital”, a mai spus Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a transmis un mesaj populației cu privire la respectarea măsurilor de protecție. Specialistul s-a referit, într-o emisiune la TVR, la modul incorect în care mulți oameni poartă masca, dar și la faptul că e nevoie de multe mai multe teste și de repetarea acestora.

 „Lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să infecteze. Infectarea persoanelor se face pe stradă, se face acasă când faci petreceri, atunci când te duci în baruri, la serviciu dacă nu sunt respectate regulile minime de igienă. Purtarea măștii pe nas și pe gură face diferența. Mă uit la televizor cu stupoare şi văd că majoritatea sunt cu masca sub nas. O mască purtată sub nas nu ajută la nimic. Nu aş merge pe varianta de carantină, aş merge pe varianta de testare. Această testare nu se face o dată ca niciodată, se face succesiv, în valuri. Ai testat astăzi, dai deoparte, aştepţi patru zile, la patru zile repeţi testarea în aşa fel încât epuizezi pur şi simplu focarele, acolo unde le cunoşti”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes