Știri

Ministrul Sănătății: ”Tulpina Delta va deveni dominantă, spitalele sunt pregătite pentru valul patru.” Sâmbătă, cel mai mic număr de vaccinări din ultimele patru luni

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, susține că tulpina Delta, provenită din India, a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, fiind doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru. „Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante, conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie, aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm. Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”, a subliniat ministrul Ioana Mihăilă.

În ultimele 24 de ore, au fost vaccinate anti-COVID cu prima doză, doar 8.284 de persoane, fiind cel mai mic număr de persoane din ultimele patru luni.

Din 14 februarie nu au mai fost atât de puține persoane care s-au vaccinat cu prima doză. În acea perioadă se vaccinau doar categoriile prioritare.