ALERTĂ: CORONAVIRUS BREAKING MEDIKA Știri

Ministrul Sănătății despre cum trebuie să se comporte românii în minivacanța de 1 Mai

Românii vor petrece primul 1 Mai, în pandemie de coronavirus. Obișnuiți cu grătare și ieșiri la iarbă verde, românii trebuie să uite anul acesta de  aceste practici și să rămână în case, chiar dacă vremea e frumoasă și ne îndeamnă să ieșim la aer.  

”Suntem într-un moment în care e acea pantă lină de care vorbeam, dar, în schimb, vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, dar şi o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în starea de urgenţă şi până acum, şi de sărbătorile pascale în care majoritatea populaţiei şi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat, dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei civile care nu prea a respectat acest moment. Şi, atunci, noi recomandăm distanţarea socială”, a declarat ministrul Sănătăţii marţi seara.

Nelu Tătaru speră ca în două-trei săptămâni să se observe o scădere a numărului de îmbolnăviri şi decese, dar, până atunci, românii nu trebuie să renunțe la măsurile impuse în timpul pandemiei, trebuie să  mențină distanțarea socială și măsurile stricte de igienă personală.  Ministrul a adăugat că relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate, dar şi că se va face regional.

Trebuie să ne obişnuim ca pe perioada verii să avem ca şi vecin virusul. De aceea, o primă etapă de relaxare va cuprinde strict nişte libertăţi care le-am pus, să spunem, la urmă, când am impus acele restricţii. Nu mai există acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane, vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun. Vom merge în magazine, dar la fel, vom intra restricţionat. Vom ridica restricţiile în condiţiile în care vom observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar se poate face acest lucru. Nu trebuie să gândim că acolo unde avem zonă de carantină, vom ridica aceste restricţii, nu, trebuie să gândim la început ridicarea acestor restricţii în interiorul unei comunităţi”, a mai declarat Nelu Tătaru.