ALERTĂ: CORONAVIRUS Eveniment

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII CERE REEVALUAREA CAZULUI ASISTENTEI DE LA BOTOȘANI, UCISĂ DE CORONAVIRUS

Cazul asistentei de la Botoșani, Lenuța Buta, care a murit la o lună după ce a contractat coronavirusul în timp ce îngrijea bolnavi cu COVID-19 și revolta cadrelor sanitare după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a scos de pe lista deceselor provocate de virus moartea acestei femei au ajuns în atenția ministrului Sănătății. După ce inițial moartea asistentei a fost trecută în rândul deceselor cauzate de coronavirus, la două zile distanță, INSP a anunțat că femeia era vindecată, având două teste negative, ceea ce a stârnit un val de revoltă în rândul colegilor de breaslă ai asistentei.

Urmare a acestor situații, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut INSP reevaluarea cazului asistentei de la Botoşani după ce luni Grupul de Comunicare Strategică a explicat că acest caz ”nu întruneşte definiţia de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”.

”Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului 1178 (n.r. – al asistentei de la Botoşani). Din primele informaţii, chiar dacă există 2 teste negative efectuate la interval de 24h, totuşi persoana a suferit leziuni grave în urma infectării, care au cauzat decesul. Ministrul Sănătăţii a solicitat astăzi INSP clarificări”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Lenuța Buta lucra ca asistentă la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botoşani. În urmă cu o lună ea s-a infectat. Starea de sănătate i s-a înrăutăţit, motiv pentru care a fost transferată la Iaşi şi internată la secţia Reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase. A murit la o lună de la diagnosticul de COVID 19. Avea doar 45 de ani, nu suferea de nici o altă afecțiune și avea o formă fizică de invidiat. În timpul spitalizării, asistenta a urmat tratamentul cu Remdesivir.

Marți, femeia pe care colegii o numesc ”eroina în lupta cu coronavirusul”, a fost condusă pe ultimul drum, cadrele medicale sanitare din toată țara ținând la ora 12.00 un moment de reculegere pentru ea. ” Recunoștința și omagiul refuzate de autorități pot fi împlinite de colegi”, au transmis reprezentanții Federației Solidaritatea Socială, criticând astfel faptul că autoritățile au scos-o pe asistenta Lenuța Buta de pe lista victimelor COVID-19.