Sănătatea în România Știri

Ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Testarea virginității este o formă de discriminare de gen!”

Un val de reacții a fost provocat în spațiul public în urma unui comuniat dat de ONG-urile care militează pentru drepturile femeii, prin care se semnalează faptul că sute de tinere din România sunt supuse anual testării virginității.

Astfel, la nivel național a fost lansată campania #DeNetestat, inițiată de ONG-urile pentru drepturile femeilor, care alcătuiesc Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor.

„Liceenii din România află de existența unei practici mdicale rămase din vremuri pe care le credeam apuse și, anume, examinarea virginității fetelor, denumită și examenul cu două degete” se arată în comunicatul de presă dat publicității.

Imediat ce documentul a ajuns în spațiul public, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a avut o reacție cu privire la această practică. În opinia acesteia, testarea virginității este o metodă abuzivă și discriminatorie. „Consider că testarea virginității este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor. Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului” a fost poziția Gabrielei Firea.

Gabriela Firea a precizat, de asemenea, că se alătură inițiativei lansată de alte instituții publice de a elimina realizarea testului de virginitate. „Susțin demersurile Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală de a elimina prevederile legislative care permit realizarea testului de virginitate la cerere, în alte cazuri decât cele în care este solicitat de către instituții abilitate. De asemenea, noile prevederi legislative vor asigura și gratuitatea examinărilor pentru minori și victimele violenței domestice” a mai adăugat ministrul Familiei.

Datele statistice au arătat că în anul 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor realizate în unitățile subordonate Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.