Știri

Ministrul Educației, de acord cu introducerea educației sexuale în școli. ”Copiii chiar au nevoie de o îndrumare de specialitate. Educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”

Sorin CImpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat, la Digi24, că este complet de acord cu introducerea educației sexuale în școli și că el, personal, nu are absolut nicio emoție în privința termenului „sexual”, chiar dacă pentru mulți părinți termenul în sine poate genera idei preconcepute. Sorin Cîmpeanu a subliniat că exista deja o lege trimisă pentru promulgare în privința reglării denumirii și introducerii educației sexuale în școli. 

„În momentul în care primim atâtea semnale cu privire la nivelul scăzul de informații pe care le dețin copiii – vorbim de mame la vârsta de 12, 13, 14 ani, de noi născuți care sunt abandonți și introduși in plasament, unde aceștia cresc și din nou generează alte probleme, tot din lipsă de informație (…) Diversitatea surselor de informații la care au acces elevii este enormă, motiv pentru care ei chiar au nevoie de o îndrumare de specialitate, de îndrumarea profesorului care trebuie să aibă competență să-i îndrume. Părinții nu au destule competențe în acest sens. Eu, cu copilul meu, am mai avut discuții, dar niciodată în detaliu, pentru că eu nu am fost format pentru așa ceva, am avut discuții atât cât s-a putut, dar nu sunt format să știu cum să explic lucruri de specialitate”, a comentat ministrul Cîmpeanu.

În prezent există o materie opțională-educația sanitară- la care au acces 6 % dintre elevi. Programa acesteia, prevăzută pentru clasa a XI-a, ar putea fi utilizată și extinsă.

Părinții care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscriși din start la această disciplină”, a adăugat ministrul, care a subliniat că ar fi oportun ca elevii să fie înscriși din start la această materie. „Mulți părinți nu înțeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”.

Ministrul Educației a mai adăugat și că disciplina ar trebui să fie predată de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universități.