Știri

Ministrul de Interne: ”Vara aceasta, să vedem răsăritul la Marea Neagră, nu doar la Mediterană”. Liber la pescuit și drumeții

În contextul relaxării de la 15 mai a măsurilor impuse din cauza coronavirusului, ministrul de Interne, Marcel Vela, a abordat și subiectul concediilor românilor. Suntem în luna mai iar înainte de pandemie, mai toți românii știau până la această dată unde-și vor petrece zilele libere din timpul verii. Numai că pandemia a dat totul peste cap, vacanțele au fost anulate și puțini sunt cei care mai speră că vor merge undeva în acest sezon. Ministrul Vela a declarat luni seară la Antena 3 că toată această situație pe care o trăim ar trebui să-i facă pe români să se gândească să-și petreacă concediul în țara natală iar vacanţa din această vară ar trebui privită ca o şansă pentru turismul românesc.

“În principiu, de la 15 mai restricţiile de noapte vor fi ridicate, dar nu să te apuci să te duci la sală, ci pentru chestii importante. Vacanţa o văd ca pe o şansă pentru turismul românesc, poate virusul ăsta a trezit în noi un sentiment de naţiune, să vedem răsăritul la Marea Neagră, nu doar la Mediterană. A trezit sentimentul de siguranţă naţională, nu doar globalizarea. Vom descoperi Delta, mănăstirile din Moldova” a afirmat ministrul de Interne, la Antena 3.

În ceea ce privește deschiderea hotelurilor, teraselor şi restaurantelor, o decizie s-ar putea luna luna viitoare. Pe de altă parte, pescarii nu vor trebui să aștepte până atunci pentru că pescuitul va fi permis din 15 mai. Românii vor putea merge și în drumeții de câte 3.

Relaxarea va fi etapizată, până în 15 mai vom fi foarte atenţi să nu fie o explozie de cazuri în domeniul medical. Noi suntem într-un platou de aşteptare, fără să fie o creştere semnificativă. Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, România are 4,1 de decese. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricţiile, trebuie evaluare epidemiologică. Dacă ne situăm pe acelaşi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări. Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie. N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile că pleacă”, a declarat Vela la Antena1.