Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţie centralizată, urmând să poată organiza licitaţii pentru cumpărarea de medicamente şi echipamente în volum mai mare pentru mai multe unităţi sanitare din ţară, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Raed Arafat.
‘Ministerul Sănătăţii, în baza legislaţiei deja existente – OUG 134 privind achiziţiile publice prevede la articolul 22 că un minister poate să se organizeze sub forma unei unităţi de achiziţii centralizate – devine unitate de achiziţii centralizată pentru anumite tipuri de materiale, medicamente, echipamente, pe care, dacă le achiziţionăm centralizat, dat fiind faptul că volumul lor este mare pe ţară, producem un beneficiu dintr-o achiziţie naţională centralizată şi putem să obţinem reduceri la preţ, în loc să fie achiziţionate în mai multe locuri separat’, a afirmat Raed Arafat, după şedinţa de guvern.
În cazul în care costul medicamentelor sau al echipamentelor este foarte ridicat, Ministerul Sănătăţii va opta pentru organizarea unei licitaţii mai mari, astfel încât aceste produse să nu mai fie achiziţionate separat de fiecare spital în parte, a explicat ministrul.
În plus, OUG are menirea să reducă timpul de aşteptare între licitaţii, să elimine discontinuitatea în furnizarea unor materiale şi medicamente.
‘În cazul licitaţiilor locale, dacă se solicita o cantitate mică (de medicamente – n.r.), de multe ori nu se prezenta nimeni sau, dacă achiziţiile se făceau la terminarea cantităţii cumpărate iniţial, se făcea din nou licitaţie, apăreau întreruperi, fie că licitaţia era contestată, fie că se întârzia în lansarea licitaţiei’, a explicat Raed Arafat.
El a promis că MS va lucra de o manieră transparentă şi va organiza conferinţe la care să ia parte posibili ofertanţi, să-şi exprime punctul de vedere referitor la condiţiile din caietul de sarcini.
Ministrul a mai spus că, până la începerea licitaţiilor conform noilor prevederi, unităţile sanitare îşi pot organiza propriile licitaţii, dar le-a recomandat să nu mai realizeze acorduri cadru de lungă durată, ci doar pe trei-patru luni.
‘Unul din lucrurile care se va întâmpla în următoarea perioadă este reorganizarea ministerului, în sensul creării unei unităţi de achiziţii puternice, pentru că într-o astfel de abordare nu mai merge să ai doar un serviciu de achiziţii de trei persoane’, a punctat Arafat, precizând că ministerul va avea nevoie de 10 – 11 persoane.
Dacă va avea de organizat mai multe licitaţii concomitent, instituţia va apela la personalul specializat din unităţile sanitare, care va fi detaşat la minister cu caracter temporar.
Ministerul va achiziţiona în mod centralizat medicamente din programele naţionale, medicamente oncologice, echipamente de înaltă performanţă, computere tomografe, echipamente de monitorizare, de ventilaţie.
În privinţa medicamentelor oncologice ieftine, Arafat a spus că acestea se găsesc cu greu tocmai din cauza că se organizează licitaţii mici, la care nu se prezintă ofertanţi.