Ministerul Sănătății vrea noi circuite, spitalele nu le pot realiza. Medic: „Spitalele au nevoie de lucrări de mentenanță”

În timp ce Ministerul Sănătății obligă unitățile medicale să ia noi măsuri de organizare a activității astfel încât să acorde îngrijiri medicale și pentru pacienții non-COVID, medicii trag un semnal de alarmă și explică de ce reorganizarea circuitelor din spitale este imposibilă.

Decizia Ministerului Sănătății este dificil de pus în practică din cauză că imobilele în care funcționează spitalele sunt vechi și au nevoie de lucrări de reabilitare a rețelelor de utilități sau gaze medicale.

Multe dintre spitale necesită lucrări de mentenanță și de schimbare a instalațiilor tehnice. Nu vorbim doar de cea electrică, ci și de cele de asigurare a gazelor medicinale, de cele de apă. Sunt foarte multe spitale unde hidranții din spital nu pot fi conectați la rețeaua de apă pentru că presiunea livrată în acest moment în interiorul hidranților ar duce la explozia țevilor și la imposibilitatea de utilizare a acestora”, a spus dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, în direct la Medika TV.

Având în vedere presiunea imensă pusă pe spitale din cauza pandemiei de COVID-19, medicii atrag atenția că strategia Ministerului Sănătății ar trebui să includă și mentenanța echipamentelor medicale.

Am atras atenția de luni de zile că spitalele COVID-19 din linia 1 funcționează la capacitate maximă de un an. Toată infrastructura tehnică și aparatura sunt suprasolicitate. În spitalele de boli infecțioase aparatura medicală funcționează continuu de un an de zile. Aceste aspecte nu vor rămâne fără urmări. Va trebui ca Ministerul Sănătății să găsească o politică preventivă, în care aceste echipamente să fie trimise la mentenanță, să se asigure că aceste echipamente funcționează în parametrii normali”, a mai precizat dr. Radu Țincu.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea