De la jumătatea acestui an, Ministerul Sănătății aduce modificări în ceea ce privește distribuirea vaccinurilor către medicii de familie. Dacă până acum serurile erau distribuite în teritoriu prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, noua procedură impune ca acestea să ajungă direct în cabinete.
Noua modalitate de distribuire a vaccinurilor propusă de Ministerul Sănătății va simplifica procedura, astfel că medicii de familie nu vor mai fi obligați să le ridice de la sediile Direcțiilor de Sănătate Publică. „Nu vor mai trebui să le ridice ei şi să se ocupe de foarte multă birocraţie atunci când merg la direcţiile de sănătate publică să ridice vaccinurile din programul naţional de imunizare, ci vor fi aprovizionaţi direct la cabinet cu vaccinurile de care au nevoie pentru protejarea pacienţilor de pe listele proprii” a explicat Alexandru Rafila, ministrul român al Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.
Totodată se ia în calcul și compensarea unor vaccinuri pentru pacienții cronici. „Compensarea vaccinurilor pentru pacienţii cu boli cronice sau pentru anumite categorii, de exemplu vaccinul HPV, care trebuie să fi accesibil atât adolescenţilor, dar şi persoanelor adulte, femeilor care pot să beneficieze de vaccinare sau vaccinul gripal, pot face într-un viitor apropiat subiectul acestor programe de compensare a vaccinurilor care cresc accesibilitatea” a mai spus Alexandru Rafila.
În prezent, vaccinurile achiziționate de Ministerul Sănătății, prin programele naționale de vaccinare, erau distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică, medicii de familie fiind obligați să facă demersuri pentru a le achiziționa. În sezonul rece, 2022-2023, în acest sistem au fost distribuite la nivel național cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal.