Sănătatea în România Știri

Ministerul Sănătății a deschis două cabinete medicale de asistență primară destinate refugiaților

La începutul acestei săptămâni, la Romexpo, Ministerul Sănătății a inaugurat două cabinete medicale de asistență primară și sănătate mintală pentru refugiați. Datele statistice arată faptul că de la începutul războiului din Ucraina, peste 2 milioane de refugiați au tranzitat țara noastră, iar aproximativ 100.000 au solicitat să rămână în România.

Prezent la conferința de deschidere a celor două cabinete, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a vorbit despre importanța accesului la servicii medicale pentru persoanele refugiate. „Ne dăm seama că este nevoie de aceste cabinete. Am purtat discuții cu reprezentanții Înaltului Secretariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și sperăm să identificăm și alte locații în România. Avem disponibil un cabinet de consultații și pentru copii” a subliniat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Totodată, țara noastră face eforturi pentru a îmbunătăți serviciile medicale oferite persoanelor refugiate. „Facem eforturi ca accesul la servicii de medicina familiei să fie posibil. De asemenea, în spitalele românești există paturi pentru refugiați. Am făcut demersuri pentru a include aceste persoane și în programele de sănătate din România. Trebuie însă să identificăm o soluție sustenabilă pentru ca România să răspundă nevoilor acestor oameni” a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.