Sănătatea în România Știri

Ministerul Educației vrea proceduri mai simple pentru controlul pandemiei în școli

În timp ce în spațiul public se discută tot mai intens cu privire la redeschiderea școlii, oficialii din Ministerul Sănătății atrag atenția că prevenirea și controlul infecțiilor cu SARS-CoV-2 în cadrul unităților de învățământ ar trebui să se facă după proceduri mai simplificate.

Scenariile verde, galben și roșu ar putea reveni în școlile românești, după 8 februarie, data la care unitățile de învățământ și-ar putea redeschide porțile. Oficialii Ministerului Educației susțin însă că prevenirea infecțiilor ar trebui să se facă prin proceduri mult mai simple. „Acele scenarii verde, galben, roșu le stabilește Direcția de Sănătate Publică. Ce ne omoară pe noi sunt procedurile, ca să suspenzi cursurile la o clasă, erau implicate direcțiile de sănătate publică, consiliile de administrație ale școlilor și inspectoratele scolare, precum și comandamentele pentru situații de urgență. Erau 4 instituții care decideau un lucru. Este un aspect neproductiv” a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru Medika TV.

În privința materialelor de protecție sanitară, oficialii din Ministerul Educației au dat asigurări că acestea nu vor lipsi din nicio școală, mai ales dacă unitatea de învățământ se află într-o zonă mai puțin performantă din punct de vedere economic. „Din punct de vedere al materialelor de protecție vă garantez că stăm mult mai bine decât astă toamnă și infinit mai bine decât în primăvară. Profesorii nu își vor cumpăra singuri materialele. Există școli bogate și școli sărace, pentru că există comunități bogate și comunități sărace. Pentru acelea care nu-și permit, inspectoratele școlare au avut posibilitatea, și au făcut asta, să facă achiziția. Avem stocuri pregătite de măști, dezinfectanți și dezinfectanți de suprafețe pentru școlile care nu și-au permis să achiziționeze aceste produse. Putem vedea în timp real stocurile pe care școlile le au.” a adăugat Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, la Medika TV.

În momentul de față, toate școlile din România învață în scenariul roșu, adică orele se efectuează exclusiv on-line. Termenul avansat pentru reluarea cursurilor față în față, în școli, este 8 februarie, fără a fi luată o decizie clară.