Sănătatea în România Știri

Mii de români veniți acasă de sărbători au intrat în carantină. Câți dintre ei au ales să se vaccineze

sursa foto: Facebook Horea Timiș

Circa 16.000 de persoane, în principal români care lucrează în străinătate și care au venit în țară pentru a petrece sărbătorile alături de familii, au primit decizii de carantinare doar în week-end din cauză că au venit din țări cu risc epidemiolog crescut. Aglomerația de la punctele de trecere a frontierei și deciziile de carantinare au stârnit și revolte la granițe, iar în unele cazuri situația a escaladat, polițiștii de frontieră și personalul DSP picând la mijloc.

„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni – să nu uităm că Bucureștiul este unul dintre punctele principale de intrare în țară-, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a declarat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, la Digi24.

În Vama Nădlac, aproape 80% dintre persoanele care au intrat în țară au primit decizie de carantinare. Potrivit directorului DSP Arad, din 1500 de persoane care au primit decizia de carantină, doar două au ales să se vaccineze.

„2 PERSOANE au fost VACCINATE la Centrul de Vaccinare din vamă din cei care au intrat de la ora 8:00 la 14:00 și 1500 de carantinați nevaccinați in vama Nădlac 2, în același interval. Avem echipă de vaccinare, avem vaccinuri, cheltuim imens să ținem acest centru de vaccinare deschis în vamă, dar… cu 2 vaccinați… din 1500 de persoane… cred că asta spune tot despre noi. Foarte dezamăgitor!”,  a scris pe Facebook directorul DSP Arad, Horea Timiș.