Mii de români diagnosticați cu boli de inimă, puternic afectați de pandemia de COVID-19. Dr. Dragoș Vinereanu: „Cazurile sunt mai grave și spitalizarea durează mai mult!”

Pandemia de COVID-19 a limitat accesul pacienților cronici în spitale, iar printre aceștia se numără și persoanele diagnosticate cu afecțiuni cardio-vasculare. În lipsa accesului la consultații și tratament oamenii au renunțat să ceară ajutorul medicilor. Din această cauză, mulți dintre acești pacienți suferă astăzi de complicații ale afecțiunilor care generează costuri mai mari pentru tratamente și zile mai alte de spitalizare.

În cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, medicul cardiolog Dragoș Vinereanu a explicat ce efecte a produs în rândurile pacienților diagnosticați cu boli de inimă, pandemia de COVID-19. De teamă să nu se îmbolnăvească și din cauza accesului limitat la servicii medicale, oamenii au renunțat să mai vină la controalele periodice. Iar acest refuz generează astăzi o agravare a stării de sănătate a acestor pacienți. „Acelaşi lucru se întâmplă peste tot în lume şi se datorează faptul că în timpul pandemiei accesul la serviciile din spital a fost restricţionat din diferite motive pe care le comentăm de trei ani de zile şi, ca atare, pacienţii au stat acasă, au ajuns la decompensări şi patologia pe care o au în acest moment e mult mai gravă în momentul în care se internează decât înainte. Ca atare, durata de spitalizare este mai mare, timpul de compensare este mai lung şi prognosticul e mai prost”, a declarat medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, la Medika TV.

Mai mult decât atât, mulți dintre pacienții cu boli cardio-vasculare au suferit o decompensare, având în vedere faptul că au reprezentat categoria de bolnavi cel mai expusă riscului infectării cu SARS-CoV-2.

Categorii: Medici de familie, Sănătatea în România
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea