MII DE PACIENȚI CU CANCER, NEDIAGNOSTICAȚI ÎN PANDEMIE. Ce avertisment au medicii oncologi (VIDEO)

Numărul pacienților nediagnosticați la timp cu o formă de cancer a crescut în ultimul an. De la instalarea pandemiei, românii, speriați de riscul infecctării cu SARS-CoV-2, au ezitat să intre în unitățile spitalicești pentru a fi investigați și evaluați de medicii specialiști. O evaluare statistică realizată în vară de pneumologi arăta că cel puțin 3000 de pacienți cu cancer pulmonar erau nediagnosticați, în condițiile în care aceasta este forma cea mai mortală de cancer, iar reușita terapiei depinde de momentul prezentării la medic și al diagnosticării.

Într-o ediție a emisiunii Telemedika de la Medika TV, dedicată acestui subiect, dr. Dana Clement, medic primar oncolog a avertizat asupra faptului că pacienții sunt în continuare temători și ajung să fie diagnosticați cu întârziere cu o formă sau alta de cancer. Acest lucru nu face decât să le reducă substanțial șansele la terapie și la vindecare.

Un fost pacient trecut prin lupta cu cancerul, Cosmina Grigore, acum inițiator al unor programe de prevenire a afecțiunilor oncologice și de sprijinire a pacienților cu acest tip de afecțiune, explică faptul că, în multe situații, bolnavii se simt dezorientați, neștiind la ce uși să bată pentru a obține investigațiile de care au nevoie pentru un diagnostic corect. Cosmina Grigore a și înființat o platformă unde colectează informații, avizate de specialiști, care să le fie de folos pacienților oncologici:

Pentru că cel mai mortal cancer din lume rămâne cel pulmonar, care prezintă simptome evidente în stadii avansate, medicii specialiști semnalează ce ar trebui să determine o vizită la medic. Important este ca, și în pandemie, examinarea medicală să aibă loc la timp:

Medicul Dana Clement, oncolog la Institutul Oncologic de la Iași, arată că, în momentul de față, există terapii eficiente inclusiv în boala metastatică, dar este important să existe un diagnostic.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes