Mihai Craiu, pediatru: ”Excesul de utilizare a ecranelor, de către copii, calea sigură către nerealizări”. Timpul maxim indicat, în funcție de vârstă

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii, lansează un nou avertisment cu privire la riscurile utilizării excesive a tabletelor, telefoanelor și computerelor de către copiii de vârstă mică. De data aceasta, semnalul de alarmă invocă un studiu publicat de Academia Americană de Pediatrie. Cercetarea a fost realizată pe un număr de 2 440 de familii din Canada, urmărite în timp, până când copiii au atins vârsta de 5 ani.

”Un copil sub 18 luni nu ar trebui să fie lăsat deloc în fața televizorului, telefonului, tabletei. Cu excepția unor momente de comunicare video cu rudele aflate la distanță. …Ce se întâmplă cu un copil care stă prea mult sub 2 ani în fața ecranului? Va ști să citească puțin din cărțile adecvate vârstei la 3 ani. Și? Și acești copii care citesc foarte puțin la 3 ani vor sta mult mai mult în fața ecranului la 5 ani. E o avalanșă comportamentală ce se accentuează. Teoria “dislocării” atenției, prin exces de utilizare a ecranelor, este veche. Și arată – așa cum a dovedit Arhimede – că forța de respingere (a cititului și învățării) este cu atât mai mare cu cât “băgăm” un volum mai mare timp petrecut în fața ecranelor în capul copiilor mici.” explică dr. Mihai Craiu.

Academia Americană de Pediatrie a elaborate un îndrumar privind limitele de timp pentru utilizarea de ecrane, în funcție de vârsta copilului, astfel:

  • Pentru copiii cu vârsta sun 18 luni, evitarea totală a contactului cu ecranul (în mod exceptional, poate fi folosit, dacă asigură o conexiune video cu persoane apropiate-părinți, frați-aflați la distanță). De la 18 la 24 de luni se poate permite accesul limitat, la programe video de calitate, însoțite de explicații date de părinți, astfel încât copiii să înțeleagă cee ace văd;
  • Pentru copiii cu vârsa între 2 și 5 ani, acces limitat la o oră petrecută în fața unui ecran, fiind recomandată vizionarea conținutului video, împreună cu părinții care pot explica modul în care cee ace văd poate fi aplicat în lumea din jurul copiilor.
  • Copiii cu vârsta de 6 ani sau peste pot petrece timp în fața ecranelor, dar acest timp trebuie să fie controlat astfel încât să nu afecteze somnul, activitatea fizică sau alte comportamente esențiale pentru sănătate.

Recomandările pediatrilor americani mai fac referire la stabilirea unor activități în timpul cărora copiii să fie complet deconectați de la tehnologie sau stabilirea unor încăperi în care nu exista tehnologie ( de exemplu, dormitorul). De asemenea, trebuie pus un accent pe educația care îndeamnă păstrarea respectului în comunicarea online și offline.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes