Mierea de manuka este considerată un adevărat elixir natural al sănătății, având numeroase proprietăți. Important este să știm modul în care o putem achiziționa, pentru că pe piață există multe produse care poartă pe etichetă denumirea de „miere de manuka” dar în realitate nu sunt autentice.
De unde provine mierea de manuka?
Mierea de manuka este o miere specială, produsă în Australia și Noua Zeelandă, de albinele care polenizează arborele de manuka. Proprietățile sale curative sunt cunoscute la nivel global. Ceea ce face special acest tip de miere esrte substanța numită mnetilglioxal (MGO), care-i conferă mierii de manuka proprietăți antibacteriene unice.
Practic, aceste proprietăți antibacteriene unice fac diferența între mierea de manuka și celelalte tipuri de miere. Mierea de manuka, confrom studiilor, are o capacitate antibacteriană mult mai mare. Este ușor de recunoscut datorită culorii închise și a densității mai mari, prin comparație cu alte tipuri de miere.
Pe lângă MGO, în compoziția mierii de manuka mai intră și aminoacizi, vitamine esențiale sau minerale. Calciul, magneziul și fosforul sunt prezente în cantități mult mai mari în compoziția mierii de manuka, față de alte tipuri de miere.
Beneficiile mierii de manuka
Așa cum am arătat în rândurile de mai sus, mierea de manuka este considerată un elixir natural al sănătății datorită capacității antibacteriene crescute. Pe lângă această calitate, mierea de manuka are și proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante.
Totodată, joacă un rol important în menținerea sănătății pielii având rolul de a oferi protecție împotriva radicalilor liberi, proprietăți de regenerare și de hidratare. Totodată, mierea de manuka îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, prin stimularea producției de ciotkine.
Cum ne dăm seama că mierea de manuka este autentică?
Multe produse de pe piață sunt vândute drept „miere de manuka” dar este posibil ca în realitate să nu fie autentice. Pentru a verifica autenticitatea mierii cumpărate este necesar să studiem foarte bine eticheta. Eticheta mierii de manuka autentice conține certificări UMF (Unique Manuka Factor), MGO sau KFactor. De asemenea, este important ca mierea să provină din Noua Zeelandă, unicul producător al acestui tip de miere.