Diagnosticarea la timp a oricărui fibrom uterin, va ajuta la recuperarea pacientei și administrarea unui tratament eficient. Există anumite teste, dar și proceduri medicale prin care această afecțiunea poate fi depistată.
„Diagnosticarea se face pe baza consultului anual, cu ajutorul testului Papanicolau și ecografia transvaginală. Ecografia este cea care ridică prima dată suspiciunea și ne ajută să stabilim corect diagnosticul. O formațiune vascularizată care apare la nivelul uterului este cel mai probabil un fibrom uterin” susține dr. Viorel Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, fondatorul Centrului pentru Tratamentul Fibromului Uterin, din cadrul Spitalului Regina Maria Brașov.
Diagnosticul inițial trebuie însă confirmat prin metode specifice. De această dată, medicii apelează la examenul imagistic, cea mai eficientă metodă fiind ecografia transvaginală.
„Confirmarea diagnosticului se face prin două modalități imagistice diferite. De obicei noi apelăm la RMN, pentru că ne aduce informații suplimentare legate de fibroame. Dar cel mai la îndemână este ecografia transvaginală pe care putem să o facem de câte ori vrem, nu iradiază, nu prezintă niciun fel de risc” mai spune dr. Viorel Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, fondatorul Centrului pentru Tratamentul Fibromului Uterin, din cadrul Spitalului Regina Maria Brașov.