Sănătatea în România Știri

Mesajul președintelui Colegiului Medicilor din România de Ziua Națională a Transplantului: „Transplantul reprezintă singura șansă la viață”

Astăzi, România marchează Ziua Națională a Transplantului, eveniment prin care întregii lumi medicale i se amintește despre importanța acestui timp de intervenție chirurgicală. Cu ocazia acestui eveniment, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România a transmis un mesaj public prin care arată importanța operațiilor de transplant.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România adresează un mesaj de sensibilizare a societății în ceea ce privește transplantul de organe, dar și un mesaj de susșinere cu privire la dezvoltarea resurselor umane implicate în transplantul de organe.

Este greu, într-adevăr, să ne imaginăm când suntem sănătoși, ce se întâmplă cu corpul nostru în eventualitatea în care suntem de acord cu donarea de organe. Dar, acest accept, această decizie este o decizie generoasă, o decizie superioară pentru condiția umană. Există în această lume, atât oameni dragi, rude – pacienți care așteaptă cu disperare un organ eligibil – pentru a trăi. Educarea societății noastre cu privire la acest concept – transplantul de organe – se datorează în cea mai mare măsură medicilor implicați în transplant și demersurilor organizațiilor pacienților cu transplant și, bineînțeles, unei părți din societatea civilă. Se datorează activității medicilor care au făcut pionierat în România, cât și succeselor medicilor care fac transplant astăzi, care se traduc prin vieți salvate.”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Donarea de organe în România este direct influențată de modalitatea prin care operațiile de transplant și rezultatele acestora sunt percepute de către societate. Datele statistice arată că în 2021, la nivelul întregii țări, erau înregistrați doar 47 de donatori reali.