Vineri, 27 mai, este marcată Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. Cu acest prilej, Alexandru Rafila, ministrul român al Sănătății a transmis un mesaj tuturor cadrelor medicale care își desfășoară activitatea în acest domeniu medical.
În mesajul pe care l-a transmis, Alexandru Rafila a vorbit despre implicarea cadrelor medicale din sectorul medicinei de urgență în lupta cu pandemia de COVID-19. „Pandemia COVID-19 a solicitat din plin sectorul medicinei de urgență, de aceea Ministerul Sănătății își reafirmă public nevoia de sprijin a profesioniștilor din acest domeniu important. Medicii și asistenții medicali care asigură intervenții în cadrul Serviciilor de Ambulanță și în Unitățile de Primiri Urgențe reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, care va continua demersurile pentru integrarea firească a acestor servicii în cadrul asistenței medicale generale din România” a precizat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății, a amintit și despre demersurile instituționale care trebuie realizate pentru a dezvolta domeniul medicinei de urgență. „Dezvoltarea capacității profesionale pentru medici, asistenți și alte categorii de personal care asigură asistența medicală de urgență nu se poate realiza prin despărțirea de Ministerul Sănătății, ci printr-o bună colaborare cu alte instituții publice responsabile pentru gestionarea situațiilor de urgență. Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială la reducerea gradului de mortalitate sau dizabilitate în cazurile de accidente vasculare cerebrale și infarct, precum și a altor situații în care viața este pusă în pericol” a mai spus Alexandru Rafila.
Scopul acestei zile dedicată medicinei de urgență este de a uni populația mondială și factorii de decizie pentru a gândi și a vorbi despre medicina de urgență și îngrijirea medicală de urgență.