Mesajul medicului pediatru Mihai Craiu: ”Nu toti copiii care tușesc de mai mult timp au astm sau alergii”

Chiar dacă ne aflăm în plin sezon de alergie la ambrozie, nu ar trebui să începem un tratament cu anti-alergice imediat ce apare tusea și senzația de sufocare, înainte de a cere sfatul unui medic.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru a explicat, într-o postare pe Facebook, care ar putea fi cauza tusei care durează mult timp și despre importanța unui diagnostic corect.  

Redăm, mai jos, postarea integrală:

Un coleg mi-a scris un mesaj din concediu, cerându-mi un sfat privind-o pe fiica lui, ce tușește de 3 săptămâni. Acesta este motivul pentru care m-am gândit la actuala postare.

Despre o boală care produce tuse, tuse, tuse și iar tuse, circa 2-3 luni la rând. In limba chineză se numește “tusea celor 100 de zile” iar in limbaj popular este “tusea măgărească”.

Infecția cu Bordetella pertussis (Tuse convulsivă)a început să fie o boală puțin recunoscută din cauza vaccinării eficiente din ultimele decenii. Aș spune că, pentru unii medici mai tineri, infecția cu Bordetella este doar un curs invățat in cursul facultății și nu o boală reală. Pentru ca nu au văzut-o niciodată.

Realitatea este alta și viitorul apropiat imi va da dreptate. Nici nu e necesară o abilitate de vizionar, căci fenomenul este deja prezent in țările cu mișcare anti-vaxx mai energică si indelungată. Si nu în ultimul rând in acele țări care au adoptat de mai multă vreme vaccinul Pertussis-acelular. In România, in vremea comunismului și incă o perioadă substanțială dupa căderea acestuia, a fost folosit DTP cu varianta “whole-cell”.

Acest vaccin mai vechi era reactogen. Producea destul de des febra mare si rareori convulsii febrile. Motiv pentru care a fost inlocuit treptat de un vaccin mai sigur, cu foarte rare efecte adverse de acest tip – așa-numitul “acellular-pertussis” (aP). Problema vaccinurilor aP este ca la nivel de populatie ele par inferioare fată de variata whole-cell. Si nu previn asa de bine boala ca cele anterioare de tip celular!

Pe lângă eficiența suboptimală se adaugă si vaccinarea cu DTaP a unui număr de copii in continuă scadere. Nu numai din cauza oponenților vaccinării ci si din cauza lipsei vaccinului care ar trebui folosit la rapelul pentru vârste mai mari (DTaP-VPI). O dovedește raportarea oficială a Institutului Național de Sănatate Publică. In unele județe stocul este 0 (zero)!
https://www.insp.gov.ro/in…/situatia-stocurilor-de-vaccinuri

Mesajul de luat acasă – nu toti copiii care tușesc de mai mult timp au astm sau alergii. Nu toti au nevoie de nebulizări sau pufuri cu CEVA, în speranța vindecării.

TOȚI au nevoie, in primul rând, de un diagnostic corect. Si pentru aceasta ar trebui sa ne gândim si la tuse convulsivă. Mai ales dacă tusea se asociază cu senzatia de sufocare sau cu pauze de respirație, venind in accese.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes