BREAKING MEDIKA Exclusiv

MESAJUL LUI RAED ARAFAT PENTRU ROMÂNII CARE VIN ACASĂ DE CRĂCIUN

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, le-a transmis românilor care vin din străinătate, în țară, de sărbători, că regulile privind carantinarea rămân valabile pentru cei care se întorc din zonele rîn care incidența este mai mare de 1000 de cazuri la 100 000 de locuitori. Ultima actualizare a acestei liste a făcut ca Italia să fie scoasă din zona roșie. Spania și Anglia erau deja în afara listei care se reactualizează săptămânal. Pentru românii care se întorc din una din cele 37 de țări cu risc epidemiologic crescut, regulile sunt clare. Carantinarea se face în 24 de ore de la intrarea în țară, fie la o locuință declarată, fie, la cerere, într-un centru de carantină al statului. Perioada de izolare este de zece zile, însă, în cea de-a opta zi, se poate părăsi centrul sau locuința strict pentru efectuarea unui test OCIVD-19.

Autoritățile spun că nu pot estima cât de mare sau cât de redus va fi, anul acesta, fluxul românilor care vin acasă de sărbători. ”Nu știm care va fi amplitudinea, dar, cu siguranță, măsurile de carantină pentru țările aflate pe listă, vor fi impuse. Și regulile sunt clare: în a opta zi pot să se testeze și în a zecea zi pot să iasă dacă rezultatul este negativ.”

Lista țărilor cu risc epidemiologic se actualizează săptămânal. Ultima actualizare, din data de 17 decembrie, arată că 37 de țări sunt în zona roșie pentru România.

”Eu cred că, și în aceste condiții, putem să avem sărbători fericite. Dar, înțelegând situația în care ne aflăm, cu siguranță anumite limitări se impun, și sperăm să fie singura dată când se impune acest lucru, iar la sfârșitul anului viitor să fim într-o normalitate.” a completat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Listat statelor cu risc epidemiologic