MESAJUL DUR AL UNUI MEDIC ROMÂN: “Nu poți respira cu mască? Vino la noi să vezi cum e!”. Canicula în pandemie, un calvar pentru cadrele medicale

Numărul  constant mare de infecții cu noul coronavirus îi îngrijorează pe medici, indiferent de specialitate. Îngrijorarea specialiștilor este cu atât mai mare cu cât numărul de infectări crește în principal din cauza nerespectării măsurilor de protecție de către populație. Tot mai mulți oameni ignoră că masca îi protejează pe ei și pe cei din jur, iar voci numeroase spun că nu o folosesc pentru  că nu pot respira.

Invitată în studioul Medika TV, dr. Fiorela Mitoiu, medic șef la Unitatea de Ptimi Urgențe a Spitalului „Sf. Pantelimon” din București, a dat exemplul cadrelor medicale, care pot respira în ciuda măștii, dar a vorbit și despre educația precară a românilor în ceea ce privește igiena.

Eu am ajuns să ies foarte puțin pe stradă, pentru că mare parte din timp mi-o petrec în Unitatea de Primiri Urgențe. Dar din ce văd în jur, foarte puțini respectă măsurile și indicațiile care au fost de la bun început de bun simț.

Sunt mulți care spun: vai, nu pot să respir cu mască. Cum să nu poți să respiri cu mască? Un exemplu sunt cadrele medicale. Ce-ar fi, ca în momentul în care o astfel de persoană ajunge pe masa de operație, medicul să nu-și mai pună mască și să spună: nici o problemă, nici eu nu te pot opera cu masca, nu pot să respir.

Din păcate, a trebuit să vină coronavirusul pentru ca mulți oameni, foarte mulți, să învețe să se spele pe mâini. Igiena este mai mult decât deficitară”, a spus medicul urgentist.

Dr. Fiorela Mitoiu a vorbit despre calvarul prin care trec cadrele medicale de la începutul pandemiei, dar mai ales pe timp de caniculă. Medicii și asistentele poartă halat, combinezon, măști de protecție mai groase decât cele folosite de majoritatea populației, în condițiile în care temperaturile sunt extrem de crescute.

Oamenii se plâng că respiră greu printr-o simplă mască chirurgicală sau o mască textilă. Să vină să vadă ce înseamnă să fii medic, să lucrezi 12 ore cu aceeași mască și nu chirurgicală, ci FP2, care e diferită, oferă mai multă protecție și care peste ea are o mască chirurgicală. Și să fii echipat corespunzător, într-un halat de sus până jos, cu bonetă, cu două rânduri de mănuși sau eventual într-un combinezon, cu efectul de saună.

Să vii să vezi ce înseamnă să operezi îmbrăcat în combinezon și cu halat pe deasupra și cu două rânduri de mănuși și cu mască FP3 de data aceasta și cu vizieră.

Să vii să vezi ce înseamnă că încerci să intubezi un om cu viziera, cu măștile, cu căldura, cu tot, pentru că noi nu dăm drumul aerului condiționat. Lumea vine, tușește, respiră, automat sunt generați aerosoli, nu ne permitem să dăm drumul aparatelor de aer condiționat, ca să nu expunem suplimentar lumea care vine și să nu ne expunem și pe noi”, a mai spus medicul invitat la Medika TV.

Despre cât de greu le este medicilor în această perioadă cum temperaturi toride a vorbit și un medic din Buzău.

La început, am bâjbâit jumătate de oră, deși făcusem antrenamente toți colegii, pe toate secțiile, făceam instruire. Mi-a luat și jumătate de oră să mă îmbrac, acum în cel mult 10-15 minute, suntem gata. Ne-am corectat unii pe alții și am reușit să ne obișnuim, deși la început a fost un stres imens, al necunoscutului, apoi era stresul urgenței medicale. Acum, parcă facem asta din totdeauna, doar că acum intervine altă problemă: căldura.  Ochelarii se aburesc, transpiri…eu întâi  pun pe mine un compleu de unică folosință din același material cu masca de protecție, apoi îmi pun combinezonul iar când am de văzut mai mulți pacienți îmi pun încă un halat impermeabil. Am două măști pe față, ochelarii mei de vedere, vizieră și ochelari de protecție. E greu, te împiedică să vezi, să respiri cum trebuie, dar până acum am scăpat fără să fiu infectată “, a declarat dr.Vasilica Bâldea, medic specialist ORL la Spitalul Județean Buzău, pentru sansanews.ro.  

Categorii: Exclusiv, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea