Oboseala și dificultățile în respirație, asociate în această perioadă infecției cu noul coronavirus, pot indica, în realitate, probleme de altă natură. Mai exact, pot prevesti o boală de inimă, așa că nu trebuie ignorate, mai ales că problemele se pot agrava.
Medicul cardiolog Ana-Maria Șerban a vorbit, la Medika TV, despre semnele care trebuie să ne îngrijoreze și să ne trimită la medic, fie pentru un control de rutină, în cazul unor antecedente sau factori de risc, fie pentru că ne putem afla la un pas de infarct.
“Persoanele cu factori de risc, fumătorii, femeile de peste 50 de ani și bărbații de peste 40, mai ales dacă au pe cineva în familie cu boli cardiovasculare, trebuie să-și facă un control de rutină pentru o evaluare. Ar trebui să începem să ne îngrijorăm când suntem sedentari, când ne crește burta și când începem să tindem spre obezitate. În cazul în care apar și simptome, deja se impune un consult de urgență. În primul rând aș atrage atenția asupra durerii, o durere în piept, cu iradiere la nivelul mandibulei, gâtului sau în umărul stâng. Apoi oboseala, dificultatea în respirație la efort. Și mai sunt palpitațiile, sincopa, care e o situație mai gravă. Acestea trebuie să ne trimită de urgență la medic”, a spus medicul cardiolog.
Deși controalele periodice se recomandă după 40 de ani în cazul bărbaților, nu este o regulă ca problemele să apară după această vârstă. Medicul a povestit despre cazul unui pacient care a impresionat-o.
“Cel mai tânăr pacient al meu a fost un domn de 28 de ani, mi-l amintesc foarte bine, nu era fumător, dar avea o dislipidemie severă. Era tratată, dar nu cu țintele care se recomandă. A apărut durerea în timp ce conducea, venea de la un drum lung. A apărut durerea în piept și numai la insistențele soției s-a prezentat la noi. Iar electrocardiograma a arătat clar că era un infarct miocardic. A făcut angioplastie și s-a recuprat foarte bine”, a mai spus dr. Ana-Maria Șerban.