Mercur aruncat în spatele blocului de un vecin! 13 oameni, în pericol

E alertă în orașul Moldova Nouă, județul Caraș Severin,  unde o femeie și fiul său de 17 ani au fost internați, cu intocație cu mercur. Analizele prelevate de la cei doi arată că au în sânge de zece ori mai mult mercur decât limita admisă. Autoritățile de sănătate publică au extins ancheta și în cazul vecinilor celor doi, pentru a constata dacă e vorba despre un fenomen în masă ori doar despre un caz izolat.

În total, 11 persoane din blocul în care locuiesc mama și fiul ei de 17 ani, internați cu intoxicație cu mercur, vor fi investigate medical și li se vor preleva probe pentru a se constata dacă au acest element chimic în sânge.

La finele lunii februarie, două persoane au constatat că în jurul blocului în care locuiau era o substanţă ce părea a fi mercur. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Caraş-Severin, mercurul ar fi fost vărsat de un locatar al blocului, în data de 15 februarie, iar substanţa s-a scurs până în afara clădirii şi s-a îmbibat inclusiv în pământul din zonă. Locul a fost decontaminat de către angajaţii ISU, dar poliţiştii au deschis un dosar penal.

Ulterior, o femeie şi fiul ei de 17 ani şi-au făcut un set de analize la o clinică privată din Mehedinţi. Rezultatele au arătat o cantitate de mercur de 10 ori mai mare faţă de limita toxicologică admisă. Între timp, atât femeia cât și fiul său au fost internați.

Urmare a acestei situații, autoritățile de sănătate publică au decis să testează toate persoanele care locuiesc în bloc cu cei doi, pentru a vedea dacă este vorba despre două cazuri izolate sau dacă situația este generalizată.

Principalele efecte ale mercurului în organismul uman privesc afectarea sistemului nervos. Femeile însărcinate, fătul și copiii mici sunt în special vulnerabili la efectele toxice ale mercurului. Simptomele pot include: tremur, tulburări de vedere sau auditive, afectarea memoriei, durere de cap, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, respirație dificilă.

Intoxicația cu mercur poate fi acută, în urma expunerii la o doză mare a acestui compus (de obicei, în context profesional sau accidental) sau cronică, prin acumularea mercurului în organism de-a lungul timpului (profesional sau datorată consumului de pește contaminat).

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes