Sănătatea în România Știri

Medicul Tudor Ciuhodaru cere activarea mecanismului pentru transferul pacienților critici în străinătate. Primul pacient, dus în Germania pe banii familiei

Cunoscutul medic ieșean Tudor Ciuhodaru susține necesitatea activării de urgență a mecanismului pentru transferul pacienților COVID-19 critici în străinătate.

Este vorba despre un mecanism  european de protecție civilă, pe care Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, l-a susținut în parlamentul European, și care prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză. 200 de milioane de euro s-au alocat suplimentar în aceste zile pentru finanțarea transferului pacienților în altă țară.

“Acum trebuie activat mecanismul pentru transferul pacienților critici cu coronaviroză în străinătate ( adoptat după ce l-am susținut în Comisia de Sănătate din Parlamentul European). E o șansă pentru pacienții critici cu coronaviroză și o gură de oxigen pentru secțiile ATI suprasolicitate. Pacienții români mor (mai nou plimbați și pe cerul patriei) pentru că nu au asigurate (după 8 luni de la debutul pandemiei) nici măcar locuri suficiente la terapie intensivă. Mecanismul de protecție civilă este funcțional și a primit în aceste zile o finanțare suplimentară de 200 de milioane de euro.  Belgia și Olanda au transferat deja zeci de pacienți în Germania, Suedia şi-a anunţat disponibilitatea de a primi pacienţi infectaţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă, din întreaga Europă. Aloo, se aude la guvern?! Noi ce mai așteptăm?”,  a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Între timp, primul pacient român cu COVID-19 a plecat în Germania, dar la solicitarea și pe banii familiei.

Este vorba despre un bărbat din Sibiu în stare gravă, care a plecat cu o cursă charter privată, luna trecută. Informația a fost făcută publică abia acum, în urma apariției unor material de presă

În urma apariţiei în mass-media a unei ştiri privind transferul unui pacient al SCJU Sibiu în străinătate, facem următoarele precizări: în data de 17 octombrie, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc. Pacientul era în stare gravă, a fost preluat de o echipă medicală şi asistat în timpul transferului cu aparat ECMO”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Sibiu.