(VIDEO) Medicul militar Ștefan Zahiu, din Mali, Africa, direct la ATI ROL 2 Otopeni! Povestea unei experiențe

Din teatrul de operațiuni Mali, unde s-a aflat timp de mai multe luni în misiune, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului ROL 2 din incinta Institutului de Geriatrie Ana Aslan. Medicul militar Ștefan Vladimir  Zahiu, specialist anestezie terapie intensivă, a dezvăluit ce a însemnat pentru sine, ca doctor dar și ca individ, experiența într-un teatru de operațiuni, dar și cum a trăit tot tăvălugul declanșat de pandemia de coronavirus. Cu împliniri, satisfacții, dar și cu regrete, medicul militar spune că a devenit în urma tuturor acestor experiențe un român mai bun.

Dr. Ștefan Vladimir Zahiu, medic specialist anestezie – terapie intensivă a dezvăluit, într-un interviu pentru canalul media al Spitalului Universitar Militar de Urgență Dr.Carol Davila, experiența trăită în teatrul de operații din Mali, Africa, unde a îndeplinit misiuni de evacuare medicală.

La sfârşitul lui februarie, anul acesta m-am întors dintr-o misiune, ca fiind medic de elicopter, medic de evacuare medicală în cadrul unui detaşament de elicoptere plecat în Teatrul de Operaţiuni Mali, Africa. Am răspuns provocării care a însemnat Teatrul de Opraţiuni Mali, unde am avut prea puţin de-a face cu meseria mea de bază, cea de anestezist terapie intensivă, dar consider că pentru împlinirea unui destin de medic militar este necesară cel puţin o experienţă într-un teatru de operaţiuni.  (..) Dincolo de activitatea medicală, în teatrul de operaţiuni, pentru că sunt foarte multe persoane tinere şi bărbaţi tineri şi cu veleităţi sportive există tot felul de competiţii, de provocări, oamenii sunt încurajaţi să facă sport. Ce însemna provocarea MURF? Alergai o milă, făceai 100 de tracţiuni în serii, 200 de flotări în serii, 300 de genuflexiuni în serii, încă o milă alergare şi toate cu vesta pe tine. Vreau să vă spun că am ieşit campionul bazei. Am participat de vreo 6 ori la competiţia asta, am devenit un fel de veteran, i-am bătut pe toţi băieţii de 22 de ani, eu având dublul vârstei lor”.   

Cu amintiri din teatrul de operații din Mali, dr. Zahiu relatează că a revenit, acasă, din misiune exact la începutul pandemiei de coronavirus, încercând o cu totul altă experiență, într-un context social și medical complet nou, în care riscurile și amenințările încă nu pot fi bine definite:


Şi iată-ne acum, aici, la Spitalul ROL 2 din incinta Institutului de Geriatrie “Ana Aslan” încercând o cu totul altă experienţă decât cea de care am avut parte. Este un mediu nou de lucru, cu un personal care este adunat de pe mai multe secţii pentru că trebuie să se continue activitatea şi în spitalul-mamă, Spitalul Militar Central. Aşadar, provocările sunt multiple, odată date de această noutate a interacţiunii cu persoane mai puţin cunoscute şi cu mai puţină experienţă în terapie intensivă, avem de-a face cu pacienţi la care trebuie să ne echipăm într-un mod similar aproape ca un cosmonaut, dar cred că avem de-a face cu o secţie absolut nouă, în care aparatura este, în cea mai mare parte nouă, unde oamenii au foarte multă bunăvoinţă şi aceste lucruri înlesnesc această experienţă nouă pentru toată lumea.

Dincolo de provocările trăite ca medic, de împlinirile profesionale, doctorul Ștefan Vladimir Zahiu, dezvăluie drama trăită ca individ, fiind nevoit să petreacă foarte puțin timp alături de familie: ” Pentru mine, personal, provocarea acestei frumoase profesii de medic militar a însemnat şi înseamnă foarte multe sacrificii. Am o familie superbă, minunată, soţia mea este un om excepţional, dar din nefericire această profesie mă obligă să stau foarte puţin cu ei. Închipuiţi-vă că în ultimele 8 luni nu am stat cu ei nici măcar 2 luni şi jumătate. (…) În urma acestor experiențe care au venit ca un tăvălug peste noi toți pot spune că depărtarea față de cei dragi îți pune foarte rău la încercare sufletul,  răbdarea, e o încercare extrem de grea pentru care aproape nu există preț.”.

Ca medic care lucrează într-un spital pentru tratarea bolbavilor de COVID-19, medicul militar  spune că își dorește ca omenirea să treacă peste pandemie, dar mai ales să învețe din lecția oferită de aceste vremuri unice.  

Peste 6 luni…mi-aș dori ca omenirea să treacă peste acest virus, să se inventeze acest vaccin salvator, dar cel mai mult mi-aș dori ca toți colegii mei, medici, să tragă cele mai frumoase învățăminte umane și creștine, să găsească grăuntele de bunătate și smerenie, care ar trebui să existe în fiecare din noi și care sunt elementele care ne pot înălța. Să învățăm o lecție, să formăm o unitate care să înalțe această țară. Eu, ca și individ, în urma acestor experiențe poate am devenit un tată mai rău, un mai prost soț, un altfel de bărbat, dar sunt un român mai bun”, a declarat dr. Ștefan Vladimir  Zahiu.

https://www.facebook.com/Spitalul.Universitar.Urgenta.Militar.Central/videos/639274189993098/

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes