Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Medicii vor restricții mai ferme: „Să aibă aplicabilitate generală!”

În contextul pandemiei de COVID-19 tot mai greu de controlat, sistemul medical din România este epuizat. Tocmai de aceea medicii solicită autorităților măsuri de restricție mai dure.

Invitată în studioul „Medika Special”, dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat de ce este nevoie de restricții mai dure:

„Avem nevoie de măsuri ferme, măsuri mult mai restrictive și cu aplicabilitate generală și chiar cu unele măsuri regionale, locale cu aplicabilitate specifică și întărită. Din păcate, din punct de vedere social, al mentalului colectiv, am obosit ca societate și nu mai suntem dispuși să acceptăm chiar măsuri restrictive decât cele pe care le-am avut”, a spus Ioana Stăncel la Medika TV .

Una dintre măsurile de restricție propuse de specialiști vizează deplasarea în afara locuinței.

Limitarea mișcării în afara locuinței, poate fi una dintre măsuri. Carantina înseamnă că nu ieșim deloc din casă, această măsură este mai permisivă. Ieșim doar atunci când este necesar, nu ieșim pentru o pâine în fiecare zi”, a mai spus dr. Ioana Stăncel.

De asemenea, autoritățile trebuie să fie foarte atente în aplicarea măsurilor, având în vedere valul de reacții prin care se neagă existența virusului.

Întărirea măsurilor de protecție. Deja s-au ridicat valuri anti-sistem care merg și marșează pe aceste măsuri de protecție și pe lipsa populației de acceptare, despre oboseala populației de a le mai folosi și creează aceste mituri, aceste valuri de a le mai folosi, pornind de la false probleme și generând false probleme”, a adăugat dr. Ioana Stăncel, la Medika TV.