Un ordin emis în starea de urgență face deja victime printre pacienții din România, alții decât cei infectați cu noul coronavirus, iar tributul plătit de aceștia se traduce în vieți pierdute. Decizia de a suspenda internările și intervențiile chirurgicale, în afara urgențelor, dar și de a suspenda consultațiile și programările din ambulatoriile de specialitate, a dus la situații dintre cele mai grave.
Totul a pornit de la ordinul comandantului acţiunii nr. 74527 / 23.03.2020, avizat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, prin care s-a stabilit că ”se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.” Urmarea a fost aceea că cele mai multe cabinete din policlinici s-au închis, iar spitalele au dat curs urgențelor, refuzând, în multe cazuri, internarea pacienților cu afecțiuni cronice sau acute. Chiar dacă, o la o zi după emiterea acestui ordin, au venit precizări din partea Departamentului pentru Situații de Urgență care arătau că interdicțiile nu sunt aplicabile ”în mod absolut și automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice necesitatea internării sau externării pacienților sau amânarea/reprogramarea consultațiilor în ambulatorii” răul fusese deja făcut, iar unitățile medicale au început să limiteze accesul pacienților al servicii medicale.
Urmarea a fost dramatică. Medicii și asociațiile de pacienți atrag atenția că, prin amânarea consultațiilor și internărilor, s-a ajuns la decese și la instalarea unor efecte ireversibile ale bolilor pacienților cronici. Subiectul a fost dezbătut și la emisiunea Medika Special, cu Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților și cu Prof.Dr. Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuți medici oftalmologi din România.
Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților din România, Vasile Barbu, a explicat că situația este cunoscută la nivelul Ministerului Sănătății, dar decizia finală a fost luată la Ministerul de Interne unde nu s-a mai ținut cont de efectele nefaste ale închiderii spitalelor și cabinetelor medicale. Urmările sunt dintre cele mai grave: pacienți care au murit sau ale căror boli s-au agravat devenind invalidante.
Printre cele mai afectate categorii sunt pacienții cronici cu afecțiuni cardiace, neurologice, digestive. Vasile Barbu, el însuși o victimă a situației create prin închiderea cabinetelor din ambulatorii și limitarea spitalizărilor, spune că pacienții cronici neglijați pot ajunge oricând pe lista celor decedați.
Situația creată în ultima lună și jumătate prin aplicarea ordinului comandantului acţiunii nr. 74527 / 23.03.2020 a fost semnalată mai multor instituții ale statului, printre care Avocatul Poporului și Administrația Prezidențială. ANPP urmează să formuleze o plângere și la Parchetul General pornind de la decesele unor pacienți în urma refuzului de internare. Președintele asociației, Vasile Barbu, spune că are semnale din partea unor manageri de spitale că medicii au fost amenințați de cadre MAI că vor suporta consecințele, dacă vor aprecia arbitrar asupra măsurii de internare.
Emisiunea integrală poate fi urmărită AICI.