Decizia Ministerului Sănătății, ca bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare să boală să fie tratați acasă, prin intermediul medicilor de familie, e ca o gură de oxigen pentru spitale. Cel puțin așa spun medicii specialiști din unitățile sanitare în care sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus. Specialiștii sunt de părere că prin tratarea la domiciliu a cazurilor de COVID-19 fără simptome grave se vor crea locuri suficiente în unitățile medicale.
„În acest mod, noi, spitalele, vom reuși să ne ocupăm doar de pacienții cu forme medii sau grave de boală, care necesită internare și ale căror locuri trebuie păstrate pentru ei”, a explicat dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, în direct la Medika TV.
Mai mult, specialiștii din spitale consideră că medicii de familie sunt competenți în ceea ce privește diagnosticarea corectă a unui pacient și pot decide dacă acesta are sau nu nevoie de a fi internat într-un spital. „Medicul de familie poate să verifice starea de sănătate a pacientului, are competențele necesare și poate decide dacă pacientul are nevoie să fie îngrijit la spital”, a mai spus dr. Andreea Moldovan.
Mai mult, specialiștii din spitale au nevoie de timp pentru a se ocupa de cazurile grave de boală. „Este nevoie ca energia medicilor de boli infecțioase, a pneumologilor și ATI-iștilor să fie orientată către acei pacienți care au nevoie. Este o creștere exponențială a numărului de cazuri, ceea ce solicită măsuri suplimentare”, a mai adăugat dr. Andreea Moldovan.
Cu toate acestea, medicii de familie se opun deciziei luată de Ministerul Sănătății. Reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie au emis un comunicat de presă în care și-au exprimat nemulțumirea față de această propunere. Mai multe detalii puteți citi aici.