Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Constanţa, că 11.200 de medici români figurau la data de 1 ianuarie 2012 că lucrează în ţările dezvoltate ale OECD, iar în următoarele trei luni alţi 1.014 medici au plecat în străinătate, în primul rând ”pentru că nu mai suportau atmosfera din România”.
”Toată lumea spune că ei se duc acolo pentru că, în timp ce un medic specialist are în medie în România 700 de euro, într-o ţară din OECD (n.r. – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) câştigă în medie 7.900 de euro pe lună. Dar nu acesta este motivul adevărat. Pe primele locuri sunt menţionate drept motive faptul că nu se pot realiza profesional şi că nu mai suportă atmosfera de blamare şi de presiune din partea instituţiilor statului”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CMR.
Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România media este de 1,9 de medici la o mie de locuitori.
”Dacă ne raportăm la această medie, înseamnă că în loc de 43.000 de medici cu drept de liberă practică ar trebui să avem circa 86.000 de medici cu drept de liberă practică. Asta este statistic, pentru că nu ştim dacă poate să-i absoarbă piaţa, dar oricum se vede că este un deficit major de medici. Şi nimeni nu a făcut până acum o cercetare adevărată care să vadă nevoia reală de medici pe anumite specialităţi. Pe chirurgie cardiacă, în martie aveam 86 de medici specializaţi în acest domeniu. În acest moment, avem 81, cinci au plecat”, a menţionat dr. Vasile Astărăstoae.