Medicii par să câștige lupta cu fibroza chistică. Noi terapii fac viața mai ușoară bolnavilor

Fibroza chistică reprezintă una dintre cele mai grave boli care pot afecta organismul, iar șansa de supraviețuire în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune este scăzută. Din fericire, medicii par să fi găsit totuși soluții terapeutice pentru a-i vindeca pe bolnavi.

Fibroza chistică este o boală genetică care determină o serie de mutații la nivelul proteinelor, ce au ca efect acumularea excesivă de mucus în plămâni, pancreas sau alte organe. De cele mai multe ori, mucusul se infectează din cauza bacteriilor, ducând la decesul pacienților.

Foarte mult timp, îngrijirea bolnavilor de fibroză chistică a fost mai mult paliativă, în lipsa unei terapii medicamentoase care să oprească procesul genetic de modificare a proteinelor. Din fericire, potrivit revistei Nature, medicii au reușit să dezvolte metode terapeutice prin care pot trata această afecțiune. Chiar dacă se află în studiu clinic, oamenii de știință se bazează pe terapiile genetice. De asemenea, se urmărește și folosirea terapiei cu virusuri, care omoară bacteriile care trăiesc în mucusul care invadează organele.

Progresele în tratarea bolii au dus la creșterea numărului de persoane care au supraviețuit până la vârsta mijlocie și nu numai. Dar boala are încă multe mistere, pe care oamenii de știință speră să le descopere. De exemplu, cercetătorii caută să vadă ce tip de hormoni sunt responsabili de apariția mutațiilor genetice ale proteinelor sau de ce această boală afectează mai mult femeile decât bărbații.

Principalele simptome ale fibrozei chistice sunt pulmonare și digestive. Cele pulmonare vizează tusea persistentă și care produce mucus gros, respirația șuierătoare, intoleranța la exercițiile fizice și prezența repetată a infecțiilor pulmonare.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea