Sănătatea în România Știri

Medicii de familie reclamă că nu există proceduri pentru a putea face vaccinuri anti-COVID și așteaptă clarificări de la Guvern

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie reclamă că, deși în curând ar trebui să înceapă imunizarea anti-COVID prin intermediul medicilor de familie, după cum au anunțat autoritățile sanitare, nu există încă procedurile pentru ca acest lucru să se întâmple.

“Fără condiții contractuale clare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, care nu se încadrează în Programul Național de Imunizare gestionat de Ministerul Sănătății, fiind o campanie de vaccinare specială coordonată de Guvernul României prin CNCAV, reprezentanții legali ai cabinetelor de medicina familiei – medicii de familie – nu pot da semnături în alb la apelurile CNCAV, CNCCI, DSP și ale caselor de asigurări de “implicare”. Aceasta fiind și una dintre explicațiile pentru diferența între numărul mare de medici care și-au exprimat dorința de a vaccina în cabinete în sondajul realizat de FNPMF în luna februarie, și rezultatele centralizării finalizate de CNCAV săptămâna trecută.

Medicii de familie sunt implicați. Vaccinarea în cabinete necesită însă clarificări din partea Guvernului”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Sursa citată mai arată că a trecut mai bine de o săptămână de când medicii de familie așteaptă clarificări, iar acestea ar putea să nu vină nici măcar săptămâna aceasta.

“Pentru clarificarea condițiilor contractuale în care cabinetele de medicina familiei pot vaccina împotriva covid-19 așteptăm deja de o săptămână aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea OUG 3/2021.

Conform site-ului Secretariatului General al Guvernului, proiectul OUG inițiat de Ministerul Sănătății a fost depus la SGG pe 6 aprilie 2021.

Conform site-ului Guvernului României, proiectul de OUG nu a fost pe agenda ședințelor de Guvern din 7 și 8 aprilie și încă nu este programată nici o altă ședință de Guvern în această săptămână”,  mai transmite FNPMF.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, medicii de familie care s-au arătat interesați să se implice în imunizarea împotriva COVID-19 vor primi vaccinuri de la Johnson & Johnson. Primele doze vor veni în țară pe 15 aprilie, după cum a anunțat Valeriu Gheorghiță la Medika TV.

În prezent, vaccinarea prin medicii de familie se derulează, printr-un program pilot, doar în județul Timiș. Vaccinarea a început săptămâna trecută, cu vaccinuri AstraZeneca, dar până acum numărul celor imunizați în cabinetele medicilor de familie este foarte mic.