Medicii de familie, nemulțumiți de contractele-cadru pe care le propune în acest an Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate

15Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate a publicat în transparență decizională proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022.

Proiectul Normelor metodologice ale Contractului-Cadru completează și detaliază toate acele măsuri propuse în proiectul de Contract-Cadru care au rolul de a asigura serviciile medicale necesare populației la timp, în mod echitabil și eficient. Pe de altă parte, aprobarea și punerea în aplicare începând cu data de 1 iulie 2021 a noului Contract-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a Contractului-Cadru reprezintă și primii pași în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiții de siguranță și în ambulatoriu sau de către medicii de familie”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, citat într-un comunicat de presă al CNAS.

După ce l-au citit însă, medicii de familie s-au declarat nemulțumiți de acesta, întrucât modul de împărțire a banilor ar fi discriminatoriu.

Într-o intervenție la Europa FM, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, a explicat că medicii care au mai puțini pacienți înscriși pe liste ar putea să nu mai aibă bani pentru plata angajaților, după cum reiese din simulările și calculele făcute.

Cabinetele de medicină de familie sunt în prezent plătite jumătate pentru câți pacienți s-au înscris pe lista medicului de familie și jumătate pentru câte servicii au loc efectiv. Acum, Casa de Asigurări a venit cu o propunere, ca plata pe listă să fie un pic mai puțin de jumătate și să crească un pic plata pentru consultațiile efective. Acea plată pe listă asigură plata salariilor asistentei, de exemplu și a restului personalului, a utilităților. Dacă acea plată scade s-ar putea să nu poți să plătești cheltuielile cabinetului, într-o lună”, a spus dr. Raluca Zoițanu.

Societatea Națională de Medicina Familiei a solicitat, conform sursei citate, prelungirea actualului contract cadru până la sfârșitul anului.

Proiectul poate fi consultat AICI.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea