Proiectul lansat cu câteva zile în urmă în dezbatere publică de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S.) menit să reducă aglomeraţia de pacienţi în plină pandemie de coronavirus, din cabinetele medicilor de familie îi nemulţumeşte pe reprezentanţii doctorilor de specialitate.
Într-o intervenţie telefonică directă la emisiunea Medika Special, dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie, a explicat că propunerile C.N.A.S. nu au luat în calcul sugestiile asociaţiilor de breaslă din domeniul sanitar şi, în plus, respectivul draft supus legilor transparenţei prin dezbatere publică nu fluidizează fluxul de pacienţi din cabinetele medicale şi nici nu reduce birocraţia astfel că riscurile de coronavirus rămân aceleaşi.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al C.N.A.S., Mihaela Tănase, a declarat tot telefonic că proiectul este bun, rezolvă în mare problema aglomeraţiei din cabinete şi este perfectibil, Casa de Sănătate fiind deschisă dialogului. În acest sens, dr. Zoiţanu a spus printre altele: “De exemplu, pentru orice boală febrilă a unui copil, pacientul este obligat, în continuare, să vină să-i dea reţeta. Pentru orice problemă dermatologică, pe care o are un cetăţean, pacientul e obligat, în continuare, să se ducă în cabinetul medicului dermatolog, care în toate ţările civilizate se poate trimite medicului o poză sau un video. Iar medicul poate să-i recomande de la distanţă tratamentul şi să-i elibereze o reţetă compensată pe e-mail. Proiectul nu rezolvă decât câteva probleme. Pentru un pacient cu hipotermie arterială care îşi ia lună de lună aceleaşi medicamente doar reţeta lui, da, putem să-i trimitem reţeta, dar fără să se plătească prestaţia medicală. E şi asta o problemă căci o să ne scadă destul de mult veniturile. Dacă reţeta aceasta trebuie modificată pentru că omul a făcut tensiune, între timp, nu pot să i-o transmit telefonic.”
Purtătorul de cuvânt al C.N.A.S., Mihaela Tănase, a spus, la rândul ei că “proiectul C.N.A.S. acoperă situaţia de urgenţă, este perfectibil, este un proiect. Orice alte amendamente se pot aduce în această perioadă, ce-i drept destul de scurtă. O invit şi pe d-na doctor Zoiţanu să depună amendamente la acest proiect”,