Medicii de familie, în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Protocolul le dă posibilitatea să trateze pacienții cu antivirale

Protocolul de tratament administrat bolnavilor de COVID-19 s-a modificat din nou. De această dată, medicii de familie joacă un rol mai important în gestionarea cazurilor, aceștia putând prescrie pacienților medicamente antivirale.

Având în vedere că mulți pacienți au fost tratați la domiciliu de medicii de familie, specialiștii consideră oportună inițiativa ca aceștia să poată prescrie terapie antivirală cu favipiravir pentru bolnavii de COVID-19 care nu au nevoie de spitalizare.

Este adevărat, s-a considerat necesară actualizarea protocolului care exista din august 2020, dar protocolul folosit în spitale pentru că pe vremea respectivă internarea era obligatorie, apoi în decembrie și ianuarie s-a reactualizat din nou. Acum s-a considerat necesară reactualizarea datorită noilor informații legate de această infecție. Protocolul, în mare, respectă structura celui vechi, se discută de tratamentul antiviral și de cele patogenice, dar ca noutate are recomandări pentru medicii de familie. Ei au stat la baza luptei împotriva infecției SARS-CoV2, pentru că mulți pacienți refuzau să meargă la spital sau nu erau locuri, așa că formele medii și ușoare erau tratate la domiciliu. Tocmai de aceea era normal ca medicii de familie să fie incluși în acest protocol pentru a se face un tratament performant”, a declarat dr. Virgil Musta, medic infecționist, în direct la Medika TV.

Specialiștii susțin că tratamentul antiviral este eficient dacă este administrat în primele zile de la debutul infecției. În caz contrar, terapia cu antivirale nu va avea rezultate.

„Important este ca boala să fie depistată precoce. Din acest motiv în ultimele luni nu mai veneau pacienți cu forme ușoare, ci doar cei cu forme severe. Tratamentul antiviral este un tratament care se adresează pacienților în primele 7 – 10 zile de boală, pentru că atunci este eficient. După aceea eficiența lui scade foarte mult. Noi nu mai vedeam acești pacienți. Acești pacienți erau la domiciliu, stăteau și apăreau în spital când se decompensau. Este important ca și medicii de familie să administreze astfel de medicamente, pentru că altfel eficiența administrării lui, când pacienții ajung la spital, este scăzută. Nici medicului de familie nu i se recomandă să administreze un tratament antiviral, pentru că nu mai este eficient”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Mai mult decât atât, noile modificări aduse protocolului terapeutic stabilesc în mod clar modul în care trebuie administrată terapia anti-COVID-19.

În această primă săptămână se abuza de două medicamente. Este vorba despre corticoterapie, care și-a dovedit eficiența din săptămâna a doua, pentru că dacă administrăm corticoterapie în prima săptămână nu facem altceva decât să multiplicăm virusul. În a doua săptămână, când începe faza inflamatorie a bolii, trebuie administrat precoce. Pentru că dacă așteptăm să ajungă pacientul în ATI este tardiv. Același lucru se întâmplă și cu antibioticele. De multe ori antibioticul era dat ca antitermic. Doar 3% din pacienții cu infecția SARS-CoV2 dezvoltă suprainfectare cu alte bacterii, ceea ce nu justifică administrarea antibioticelor. Protocolul nou ne spune unde trebuie administrat”, a mai spus dr. Virgil Musta, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes