Sănătatea în România Știri

Medicii de familie, în luptă cu pandemia: „Am pierdut aproape 100 de colegi!”

Pentru a ține piept pandemiei de COVID-19, autoritățile sanitare din România au implicat și medicii de familie. Medicul Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, a vorbit public despre experiențele pe care le-a trăit în timpul pandemiei.

Experiențele trăite de medicii de familie în timpul pandemiei au fost greu de imaginat. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, medicul Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov a vorbit deschis despre acest subiect. „La început a fost dramatic, pentru că în momentul în care s-au închis toate – policlinici și stomatologie -, singurii care au rămas neînchiși au fost medicii de familie, în condițiile în care nefiind bugetari nu am beneficiat de niciun fel de donații. Am umblat disperați după măști, după dezinfestanți. Nu se găsea nimic, nimic. Cumpăram cutiile de măști, pe sub mână, din farmacii, cu 270 de lei” a mărturisit Sanda Alexiu.

Medicul Sanda Alexiu a precizat, totodată, faptul că 100 de medici de familie și-au pierdut viața din cauza bolii COVID-19. „Aproape 100 de colegi am pierdut în pandemie, cel mai mare procent de victime. Eram cu mâinile goale și a trebuit să umblăm disperați după tot ce înseamnă materiale și protective. Ca să nu mai spun de centrele de vaccinare care au funcționat cu medici de familie până să vaccinăm în cabinete, că nu ni s-a permis asta, deși noi suntem principalii vaccinatori în România” a precizat Sanda Alexiu.

Pandemia a schimbat însă unele aspecte ale modului în care medicii de familie acordă consultații pacienților. Astfel, a fost legalizată teleconsultația. „Noi ne-a rugat ani de zile de Casa de Sănătate să legalizeze teleconsultația. A trebuit să vină nenorocirea asta ca procesul să fie considerat legal” a mai spus Sanda Alexiu.