Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Medicii de familie duc greul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Ministerul Sănătății a anunțat că din 15 ianuarie începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19. Întreaga responsabilitate privind imunizarea populației va cădea pe umerii medicilor de familie.

Reprezentanții asociațiilor medicale care susțin interesele medicilor de familie explică de ce au fost aleși medicii de familie pentru a susține campania de vaccinare din etapa a 2-a.

Medicii de familie sunt principalii vaccinatori din această țară, nu ne referim la vaccinarea anti-gripală, care are loc an de an, ci și la vaccinarea bebelușilor, a gravidelor sau cu vaccinuri opționale, chiar a adulților. Noi suntem pregătiți pentru vaccinare, problema este că vorbim despre o altfel de vaccinare, într-un alt loc decât cabinetul medicului de familie. Vaccinarea se va face în centre speciale de vaccinare”, a explicat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, în direct la Medika TV.

O mare responsabilitate este aceea referitoare la programarea la vaccinare a persoanelor care doresc să se imunizeze.

Programarea pacienților la centrele de vaccinare se face cu implicarea medicilor de familie. Sigur, pentru vaccinul gripal era simplu, când venea omul la rețetă sau dacă suna să întrebe altceva sau îi sunam noi, oamenii veneau la cabinet. Ei știau și unde este cabinetul. Aici este puțin mai greu pentru că pacienții noștri nu sunt neapărat din jurul cabinetului. Va trebui purtată o discuție despre unde este cel mai apropiat centru de vaccinare unde îi este comod pacientului să meargă”, a mai spus dr. Raluca Zoițanu.

Provocarea pentru medici o reprezintă însă pacienții care privesc neîncrezători vaccinul. „Foarte mulți nu refuză vaccinarea, dar sunt ezitanți. Vor să se vaccineze mai întâi vecina, ne întreabă dacă noi ne-am vaccinat, dacă ne simțim bine. Au tot felul de nedumeriri, mai ales cei cu boli cronice. Tot acest efort, pe care probabil îl vom face în ore suplimentare la cabinet, din nou, Ministerul Sănătății a ales să-l răsplătească”, a mai spus dr. Raluca Zoițanu.