O declarație de mare impact făcută de ministrul Sănătății, Victor Costache, miercuri, cu prilejul audierii în comisia parlamentară de specialitate, a pornit o serie de discuții cu privire la impactul pe care îl au asupra activității medicale plângerile excesive, formulate la adresa personalului medical.
”Avem de trei ori mai multe procese de malpraxis decât Statele Unite” , a afirmat ministrul Sănătății explicând că sunt spitale care practică o medicină defensivă pentru a nu fi victima unor procese penale. În acest context, Victor Costache a arătat că elaborarea unei legi a malpraxisului constituie o prioritate pentru mandatul său de ministru: “Am ajuns ca în multe spitale să practice o medicină defensivă, practic protocoalele sunt lăsate mai pe urmă şi medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fie victima unor procese penale şi lucrul acesta ne va distruge şi mai mult sistemul sanitar. Da, deci trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului. Avem o comisie de Sănătate foarte dinamică şi sper în perioada următoare să avansăm pe acest subiect”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Declarația ministrului Sănătății a creat imediat reacții pentru că vine într-un moment în care atât organizațiile profesionale ale medicilor, cât și cele ale pacienților cer reglementări mai clare printr-o lege a malpraxisului.
Ca reacție la declarațiile făcute de ministrul Sănătății, organizațiile profesionale și vocile autorizate din rândul celor interesați au avut diferite opinii. Iată câteva dintre părerile exprimate la solicitarea medikatv.ro:
Dr. Bogdan Tănase, președinte Alianța Medicilor: ”Este evident nevoie de o lege a malpraxisului în România. Ce ne deosebește acum de alte țări este viziunea societății și a justiției asupra culpei medicale, anume faptul că se dorește atât la nivel legislativ, cât și la nivelul opiniei publice, ca medicii acuzați de culpă medicală să răspundă penal, spre deosebire de situația din alte țări unde se urmărește mai mult acoperirea prejudiciului și aplanarea conflictului. Cred că ar fi de dorit ca și noi să urmărim aceasta direcție, mai ales că este mult mai productivă decât cea actuală și ar putea duce la o reducere a faliei existente între medici și pacienți.”
Dr. Raluca Zoițanu, președinte Societatea Națională de Medicina Familiei: ”România are multe lacune legislative, pe de o parte, și legi cu mecanisme dificile de aplicare, pe de altăa parte. O revizuire a legislației în domeniul malpraxisului, realizată de Ministerul Sănătății împreună cu specialiștii din domeniu este de bun augur.”
Avocat Eduard Făgărășeanu, de la Costea&Făgărășeanu Law Offices: ”O reglementare unitară a malpraxisului este binevenită, dar ar trebui să se regăsească într-un Cod al Sănătății, care să se alinieze realităților din lumea medicală și să conțină proceduri alternative care să limiteze expunerea medicilor la procedurile judiciare clasice, în special cele penale. Din păcate, ceea ce spune domnul ministru referitor la practicarea unei medicine defensive este foarte adevărat, pe fondul creșterii plângerilor pacienților împotriva medicilor.
Sunt multe probleme care necesită o reglementare coerentă în domeniul medical și numai astfel am putea avea o legislație cu adevărat modernă, eficientă, accesibilă și previzibilă, conform standardelor internaționale. Litigiile de malpraxis din Statele Unite sunt mult mai multe ca număr, raportat la numărul populației , iar problematica malpraxisului este deja tratata la un cu totul alt nivel decat în România, doar în acest an am studiat 6 volume (foto) extrem de consistente referitoare la malpraxis în SUA.”