În spitalele și secțiile COVID din țară, medicii şi asistenții sunt extenuați. E aproape un an de când a început pandemia, iar de atunci lucrează încontinuu. Cei din prima linie, care au specialități ca ATI sau boli infecțioase, abia mai reușesc să facă față numărului de pacienți și problemelor.
Dr. Laura Zarafin este medic specialist ATI la Spitalul Coletina. De la anestezie a ajuns, în pandemie, să trateze bolnavi COVID-19 la terapie intensivă. Medicul a vorbit la Medika TV despre numărul mic de specialiști, despre epuizarea cadrelor medicale, dar și despre faptul că puținii medici care sunt muncesc și mai mult atunci când unul dintre ei se îmbolnăvește. Și s-a întâmplat de multe ori.
La fel este și dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. El luptă de atâtea luni, alături de colegii săi, cu virusul care a răpus atâtea vieți. Dar luptă în același timp cu oboseala și cu neputința de a vedea cum mulți oameni iau în derâdere pandemia și nu respectă regulile.
Cei doi medici aflați în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus spun că și alți medici trebuie să se implice în acest război, nu doar cei cu specialitățile lor. De la medicii de familie, până la cei cu alte specializări, interniști, chirurgi sau orice altceva, ar trebui să se implice pentru salvarea pacienților și pentru a suplini lipsa cadrelor medicale. Pentru asta, însă, ar fi nevoie și de implicare de la vârful sănătății, prin crearea unui mediu legislativ favorabil.