Aproximativ 12 milioane de oameni cu vârste de peste 40 de ani din SUA au deficiențe de vedere, iar un milion sunt nevăzători. Teama de orbire (denumită medical cecitate) este destul de frecvent întâlnită în rândul persoanelor care se prezintă la oftalmolog: „Cecitatea este o problemă gravă de sănătate, dar și o problemă socială. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de un anumit tip de deficiență de vedere, dar jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau amânate cu tratament”, susține dr. Larisa Neamțu, medic specialist oftalmolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița.
Majoritatea persoanelor au vicii de refracție, fapt care le determina să ajungă la oftalmolog. În SUA, erorile de refracție sunt cele mai frecvente probleme ale ochilor. Potrivit Institutului Național American pentru Ochi, corectarea acestor vicii de refracție ar putea îmbunătăți vederea în rândul a 150 de milioane de americani. Erorile de refracție includ miopia, hipermetropia, astigmatismul (viziunea distorsionată la orice distanță) și prezbiopia, care apare între 40-50 de ani (scăderea capacității de a vedea de aproape, dificultăți de a citi literele din agenda telefonică etc.).
La fiecare doi adulți tineri, miopia afectează unul dintre aceștia, fiind considerată una dintre cele mai mari amenințări din ziua de astăzi la adresa sănătății ochilor. Peste 277 de milioane de oameni de pe mapamond suferă de miopie de grad mare, complicațiile căreia pot duce la pierderea vederii. Aceste defecte pot fi corectate cu ochelari de vedere, lentile de contact sau, în unele cazuri, prin intervenții chirurgicale. La nivel mondial, aproximativ 3 din 4 deficiențe de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog și tratament corespunzător, după cum arată Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii (IAPB).
Patologia oftalmologică este extrem de diversă
„În cabinet consult des pacienți cu patologii legate de vârstă – cataractă, degenerescență maculară legată de vârstă, glaucom, dar și afecțiuni inflamatorii – conjunctivite, keratite, iridociclite”, mărturisește dr. Larisa Neamțu. În ultimii ani, sindromul de ochi uscat sau boala de suprafață oculară se manifestă frecvent peste tot în lume, inclusiv în România: „Fiecare a doua persoană consultată prezintă și acuze de uscăciune a ochilor după folosirea ecranelor digitale. Studiile au arătat că atenția crescută în timpul lucrului la computer diminuează reflexul clipitului, fapt care produce uscăciunea suprafeței oculare. La asta mai contribuie și vârsta, care influențează calitatea filmului lacrimal, unele afecțiuni inflamatorii sau medicamente, aparatele de climatizare în încăpere ori mijloacele de transport. Toți acești factori, cumulați, influențează negativ suprafața oculară”, atrage atenția medicul oftalmolog.
Consultații la oftalmolog, în fiecare an chiar și dacă nu există simptome specifice
Consultația obișnuită la oftalmolog nu presupune doar verificarea acuității vizuale și prescripția corecției optice, ci și măsurarea presiunii intraoculare, examenul biomicroscopic al structurilor interne ale ochiului. Medicii buni știu cât de important este ca pacienții să fie bine investigați pentru a depista orice problemă oculară, oricât de mică sau minoră ar părea.
În perioada rezidențiatului, dr. Larisa Neamțu l-a avut în îngrijire pe fostul său profesor de ORL din facultate, care avea glaucom, o afecțiune medicală oculară progresivă, care atacă nervul optic și determină o restrângere a câmpului vizual ce poate duce la pierderea ireversibilă a vederii: „Glaucomul l-a descoperit târziu, pentru că la o consultație anterioară i s-a spus că nu e perfect, dar nu pare a fi nimic grav. De la cazul profesorului meu am rămas cu ferma convingere că pacientul pentru care există cea mai mică suspiciune de glaucom trebuie investigat complet, chiar dacă a primit și o altă concluzie înainte”, a precizat medicul oftalmolog.
Iar anumite boli sunt dificil de tratat: glaucoame, forma exudativă a degenerescenței maculare legată de vârstă, retinopatia diabetică și, uneori, în pofida tratamentului, au o evoluție nefavorabilă. Conform statisticilor, 196 de milioane de oameni din lumea întreagă au degenerescență maculară legată de vârstă, 146 de milioane de persoane au retinopatie diabetică, iar 76 de milioane de persoane trăiesc cu glaucom, toate aceste afecțiuni putând duce la orbire: „Recomand tuturor oamenilor să facă o consultație la oftalmolog o dată pe an, mai ales dacă au depășit vârstă de 40 de ani, chiar dacă nu au niciun simptom legat de vedere. Să nu ignore simptomele oculare, atunci când le au, și să urmeze tratamentele recomandate. Prin vizite anuale sau mai frecvente, dacă se impun, la oftalmolog și prin respectarea cu strictețe a tratamentului indicat, majoritatea afecțiunilor oculare care produc orbirea pot fi tratate sau vindecate dacă sunt diagnosticate la timp”, afirmă dr. Larisa Neamțu.
Stilul de viață sănătos și controalele preventive mențin vederea ageră
„Profesorul meu de ORL era o persoană deosebită, care insista să mai facem și altceva decât să învățăm de dimineață până seara. Să mergem la teatru, la expoziții… La începutul seminarului ne cerea să prezentăm biletele ca dovadă că am fost și cred că în acea perioadă, de studenție, am mers la cele mai frumoase spectacole de operă și balet”, povestește dr. Neamțu, care este pasionată de pictură și chiar a studiat 7 ani acest domeniu al artelor.
În puținul timp liber care îi rămâne, după orele de cabinet, pictează și se relaxează ascultând muzică: „Îmi place să dansez, să călătoresc, dar nu am timp suficient. Echilibrul între viața personala și profesională este relativ aș spune, și flexibil, pentru că, sigur, predomină timpul petrecut la serviciu. În unele zile programul este de la 08:00 la 20:00, uneori mai stau și peste program și, clar, toată energia este consumată în sfera profesională. Sigur că este important să-ți faci bine treaba, să fii mulțumit de ce și cum faci, să petreci timp de calitate cu familia și prietenii, să te menții sănătos pe cât e posibil”, spune medicul care-i sfătuiește pe oameni să reducă timpul petrecut cu dispozitivele digitale, să facă pauze după efort vizual, să folosească lentile cu filtre de protecție, atât pentru radiațiile UV, cât și pentru lumina albastră emisă de ecranele digitale, să aibă un stil de viață sănătos, o alimentație variată, cu un conținut mare de luteină, antioxidanți și vitamine pentru a-și menține vederea ageră.
Mai mult de 70% dintre respondenții unui sondaj (Public Knowledge, Attitudes, and Practices) efectuat în rândul americanilor din Programul Național de Educație pentru Sănătatea Oculară (NEHEP) consideră că pierderea vederii ar avea cel mai mare impact asupra vieții lor de zi cu zi. Cu toate acestea, mai puțin de 11% știau că nu există semne precoce de avertizare ale glaucomului și retinopatiei diabetice. 90% din orbirea cauzată de diabet poate fi prevenită, iar detectarea precoce și tratamentul în timp util al afecțiunilor oculare, cum ar fi retinopatia diabetică, s-au dovedit a fi eficiente.
„Controalele periodice pot depista modificări care s-au produs, dar încă n-au fost sesizate de către pacient. Un tratament început devreme poate salva ani de vedere“, precizează dr. Larisa Neamțu. Medicul a avut nenumărate astfel de cazuri pe care le-a depistat precoce, iar în plus, detectând anumite afecțiuni oculare care au legătură cu alte patologii, a putut să-i îndrume pe pacienți și către alți specialiști pentru investigații suplimentare. Unei femei i-a depistat melanom coroidian, a fost operată la Viena și este bine, unui bărbat cu tulburări de vedere i-a salvat viața, căci făcuse accident vascular ischemic: „Pacienta avea modificări ale nervului optic, era fără simptomatologie neurologică, dar după ce i-am făcut OCT, perimetrie computerizată, i-am recomandat IRM cerebral și a fost depistată cu scleroză în plăci. Acum urmează tratament neurologic. Un alt pacient care a venit pentru tulburări de vedere, a intrat în cabinet mergând ușor nesigur, la teste am depistat esotropie ușoară paralitică. L-am trimis de urgență la IRM, făcuse AVC ischemic, s-a recuperat bine, pentru că a fost inițiat tratamentul în timp util”, povestește medicul.
Tehnologiile noi ajută medicii și pacienții cu probleme de vedere
Medicii buni nu se nasc peste noapte, fac sacrificii ani de zile pentru a se perfecționa, învață permanent și sunt autodidacți. Studiul individual este foarte important în medicină, trebuie să fie la curent cu noutățile în domeniul în care activează și mai ales cu tehnologiile care apar. Iar oftalmologia este un domeniu care a evoluat foarte mult în ultimii ani datorită tehnologiilor avansate. Când era adolescentă, dr. Larisa Neamțu a văzut în curte un porumbel șchiopătând, cu o sârmă agățată de picior: „Tatăl meu l-a prins ca să îi înlăture sârma încarnată în picioruș, l-am asistat la această operație și tata m-a lăudat și mi-a spus că sigur pot să dau la Medicină pentru că nu mi-a fost frică de sânge și i-am fost de ajutor”, spune oftalmologul, care a absolvit școala cu 10 pe linie, a fost olimpică la fizică, Medicina fiind prima sa opțiune și pe care nu o regretă.
„Unii colegi de alte specialități mă întreabă cum reușesc să rețin atâtea cifre și date în timpul consultației. Înțelegerea fenomenelor fizice mi-a facilitat înțelegerea proceselor, mecanismelor optice. Mi se pare simplu. Mai dificil este să obții rezultate terapeutice în anumite situații. Sunt mulțumită de alegerea făcută, medicina este o profesie nobilă. Iar eu am învățat că dacă faci bine, ești răsplătit cu aceeași atitudine. Pacientului trebuie să-i acord exact acea atenție pe care aș dori să o primesc eu dacă aș avea o suferință. Oamenii vin la medic pentru că au nevoie de ajutor și medicul trebuie să i-l ofere sau să îl orienteze către cel care poate să o facă mai bine. Totul trebuie făcut spre binele pacientului”, este de părere medicul oftalmolog.
Dr. Larisa Neamțu are multe responsabilități cărora trebuie să le facă față cât mai bine, dar nu se dă în lături de la a învăța lucruri noi în profesia sa, întrucât folosirea inovațiilor și a noilor tehnologii îi oferă posibilitatea stabilirii unui diagnostic exact, dar și a tratamentului mai eficient, iar, în definitiv, îi ușurează munca.
Tomografia în coerență optică (OCT), metodă non-invazivă bazată pe interferometrie cu lumină cu coerență scurtă care permite o analiză detaliată la nivel de microni a structurilor extrem de fine ale globului ocular, este utilizată atât pentru diagnostic, cât și pentru monitorizarea tratamentului glaucomului, degenerescenței maculare legată de vârstă, retinopatiei diabetice și altor afecțiuni. FemtoLaserul, tehnică minim invazivă, extrem de precisă, este folosit în chirurgia refractivă pentru tratarea viciilor de refracție, dar și în chirurgia cataractei: „Cu ajutorul laserului în femtosecunda și implantului de cristalin din polimeri acrilici de nouă generație cu calități optice deosebite, introdus prin incizia de 1,2 mm, se obține un rezultat excepțional postoperator. Această tehnologie reduce riscul de complicații și perioada de recuperare, oferă pacienților posibilitatea de a vedea bine fără corecție optică aeriană sau de contact”, declară medicul.
Realitatea virtuală și augmentată sunt folosite în tratamentul ambliopiei, pentru diverse simulări, atât pentru explicarea pacienților anumite situații medicale, cât și pentru studiu în pregătirea chirurgicală a oftalmologilor: „Orice schimbare care stimulează performanță este benefică. Procesul standard de examinare al pacientului rămâne același, dar dacă sunt ghiduri pentru examinare și tratamente rezultatele sunt mai bune”, susține medicul oftalmolog, care utilizează aceste tehnologii în folosul pacienților.
Un medic bun este totodată empatic, onest, știe să asculte și să selecteze din acuzele pacientului, care nu întotdeauna se referă la specialitatea medicului care îl consultă, dar și să vadă ce este important pentru stabilirea unui diagnostic corect, respectiv să recomande investigații sau consultații la alte specialități, când este cazul. „Trebuie tratat pacientul, nu boala”, conchide doamna doctor.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Surse: