Arbidol, un medicament produs în Rusia, care nu a fost autorizat în Uniunea Europeană, dar nici în SUA, se regăsește printre medicamentele care le sunt administrate bolnavilor de COVID-19 din România. Printre unitățile care îl folosesc se află și Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Arbidol a fost inclus în protocolul terapeutic pentru tratamentul pacienților COVID-19 încă din luna mai, fiind administrat în principal în cazul pacienților cu forme formele ușoare și medii de boală.
Potrivit Newsweek România, Agenția Europeană a Medicamentului spune că nu există dovezi cu privire la eficiența medicamentului rusesc în tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.
„EMA este la curent cu afirmațiile potrivit cărora anumite medicamente pot fi eficiente în tratarea COVID-19. Cu toate acestea, pentru a obține o recomandare pozitivă pentru un tratament la COVID-19, Agenția are nevoie de dovezi științifice că medicamentul este sigur și eficient. EMA nu a descoperit astfel de dovezi privind Umifenovir (denumirea comercială pentru Arbidol – N.R.)”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Europene a Medicamentului, pentru Newsweek.
Managerul Institutului „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a precizat pentru sursa citată că medicamentul, care a fost o donație, s-a terminat și, în consecință, nu mai este administrat. Streinu-Cercel a precizat însă că, deși nu există studii care să-i ateste eficiența, efectele favorabile au putut fi constatate cu ochiul liber de medici.
De altfel, și medicul infecționist Adrian Marinescu de la același institut a vorbit recent, la Medika TV, despre faptul că a fost o perioadă în care medicamentul rusesc a fost administrat pentru că nu existau alte variante, iar medicii au fost nevoiți să improvizeze scheme de tratament.
“Știți că lucrurile s-au schimbat în aceste luni, nu doar în România, în toată lumea. S-a început cu terapia pentru HIV, care era antivirală, a fost hidroxiclorochina, pe care am folosit-o la toți pacienții, din punctul meu de vedere nu există dovezi că e oaia neagră. Remdesivirul l-am folosit ca pe pâinea caldă. Am mai avut Arbidol, venit din Moldova, l-am folosit și pe acesta. Nu a fost aprobat în România, dar a fost o scurtă perioadă în care nu aveam altă variantă, iar asta a fost singura”, a explicat medicul infecționist la Medika TV.
Potrivit Newsweek România, Arbidol este în continuare administrat în cazul bolnavilor COVID-19 cu forme ușoare și medii la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.